OLJE OG GASS

Klart for gigantisk oljebudrunde i Irak

En arbeider justerer en ventil ved et oljeanlegg i det sørlige Irak. Norske StatoilHydro er blant selskapene som nå deltar i budrunden foran tildelingen av konsesjoner på utbygging av ti nye oljefelter, hvorav tre regnes blant de største i verden. Den to dager lange runden ble innledet i Bagdad fredag, og regnes som av stor betydning for det krigsherjede Iraks økonomi.
En arbeider justerer en ventil ved et oljeanlegg i det sørlige Irak. Norske StatoilHydro er blant selskapene som nå deltar i budrunden foran tildelingen av konsesjoner på utbygging av ti nye oljefelter, hvorav tre regnes blant de største i verden. Den to dager lange runden ble innledet i Bagdad fredag, og regnes som av stor betydning for det krigsherjede Iraks økonomi. Bilde: Scanpix/Reuters
11. des. 2009 - 08:15

Myndighetene i Irak skulle fredag begynne å hente inn bud på utbyggingen av tre av verdens største oljefelter.

Sammen med det norske selskapet deltar blant annet giganter som Shell, ExxonMobil og russiske Rosneft i konkurransen.

Desperate

Regjeringen i Bagdad har desperat behov for milliardinntektene som oljen fra de nye feltene vil gi.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det ventet knivskarp konkurranse mellom de internasjonale oljegigantene under budrunden fredag og lørdag.

– Konkurransen omfatter flere irakiske oljefelter som i dag enten er underutbygd eller ikke utbygd i det hele tatt. Økonomisk sett er dette uhyre viktig, sier analytikeren Alex Munton til nyhetsbyrået AFP.

Store felt

De to største feltene der det nå skal tildeles konsesjoner, er West Qurna-2 i det sørlige Irak og Majnoon lenger øst nær grensen mot Iran.

Disse feltene er beregnet å inneholde henholdsvis 12,9 og 12,6 milliarder fat råolje.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.