NETTARKIV

Klart for den høye C

12. juni 2002 - 14:07

STORTINGET KOMMER TIL å gjøre et vedtak med historiske overtoner 17. juni. Da behandles byggingen av ny opera og løsningen for trafikken i Bjørvika i Oslo. Etter årelang strid kan Norge se frem til å få et prestisjebygg som vil tiltrekke oppmerksomhet fra andre land, og en opera som vil engasjere nye generasjoner operavenner. Samtidig blir en av hovedstadens flotte sjøsider frigjort til byutvikling med sårt tiltrengte boliger.

Det paradoksale er at det er en regjering bestående av partier som ønsket operaen på Vestbanen, som nå driver gjennom utbyggingen. En viktig forutsetning for å få til en løsning kom på plass da staten, Oslo kommune og grunneierne ble enige om en totalløsning for Bjørvika. Felleserklæringen skar over den gordiske knuten med seig dragkamp mellom ulike offentlige etater om hvem som skulle gjøre hva. Går alt etter planen, kan Bjørvika fremstå som en ny og komplett bydel i 2012.

En annen viktig forutsetning for en ny opera er å fjerne gjennomgangstrafikken fra området og overføre den til en senketunnel under fjorden. Bilistene vil her måtte betale om lag halvparten av kostnadene. Det bør vi gjøre med et smil om munnen hver gang vi kjører gjennom tunnelen. For hver passering vil vi bidra til et løft av Norges hovedstad i internasjonal målestokk.

Den tredje viktige forutsetningen har vært selve operabygningen. Snøhettas vinnerutkast til nytt operahus er gjennomgått i detalj, og Statsbygg har en kalkyle for bygget på 2,83 milliarder kroner. For å unngå nye runder til Stortinget i sluttfasen, har Kulturdepartementet lagt på ytterligere 500 millioner kroner i "usikkerhetsavsetning".

Med Stortingets vedtak neste uke vil åpningsforestillingen i Den norske opera kunne avholdes høsten 2008 som planlagt. Etter utbyggingen av Oslo hovedflyplass på Gardermoen som var på budsjett til rett tid, føler vi oss trygge på at prestisjebygget i Bjørvika vil gjøre det sammen.

Stortingsrepresentantene, uansett hvor de kommer fra i landet, kan glede seg til å rusle rundt i Bjørvika om ti år. Da kan de slå ut med armene og si: Dette var jeg med på å realisere!

Vi betaler med et smil om munnenLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.