ROMFART

Klart for avreise

FLYTENDE: Christer Fuglesang flyter gjennom romstasjonen (ISS) med romdrakten sin rett før han skal ut på sin første romvandring.
FLYTENDE: Christer Fuglesang flyter gjennom romstasjonen (ISS) med romdrakten sin rett før han skal ut på sin første romvandring.

Avdockingen skal etter planen foregå 23:09 norsk tid i kveld.

Tøffe timer

Når Christer Fuglesang da flyter ut av romstasjonen og inn i romskipet, har han lagt bak seg mange timer hardt arbeid. På tre romvandringer har han totalt vært utenfor stasjonen i rommet i 18 timer og 14 minutter.

Med seg på samtlige romvandringer har han hatt Robert Curbeam. Curbeam ble i går den første astronauten noen gang som gjennomfører fire romvandringer på samme oppdrag. Legger man sammen de fire romvandringene denne gangen med de tre Curbeam har gjort tidligere, har han sammenlagt vandret i rommet i 45 timer og 34 minutter.

Hjem fredag

Etter avdockingen i kveld skal alt utstyr i romfergen, og ikke minst varmeskjoldet på utsiden, sjekkes nøye. Når alt er klappet og klart skal Fuglesang og de andre returnere til jorden.

Romfergen skal lande på rullebanen ved NASAs Kennedy Space Center i Florida klokken 21:56 fredag 22. desember. Det er en dag senere enn planlagt, på grunn av den ekstra romvandringen det måtte gjøres plass til i går.

Løste floken

På den drøyt seks og en halv time lange romvandringen i går kveld, klarte til slutt Christer Fuglesang og Robert Curbeam å få løsnet solcellepanelet som hadde hektet seg fast. Dermed kunne det klappes sammen så alt er klart for flyttingen på nyåret.

De to astronautene fikk lagt sammen panelet ved hjelp av nøye planlagt og godt gjennomført samarbeid: Mens Curbeam sto langt ute på romstasjonens robotarm (Canadarm2) og brukte spesielle verktøy for å dra i panelets styrevaiere, ristet Fuglesang flertallige ganger i panelet. På den måten klarte de sakte men sikkert å få klappet det sammen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.