KRAFT

Klart for atomøvelse i Norge

Camilla Aadland
12. juni 2009 - 13:40

Britiske spesialister skal spille inspektører fra et fiktivt land kalt Luvania, som skal verifisere demonteringen av kjernevåpen i et fiktivt land kalt Torland .

– Dette samarbeidet med Storbritannia er helt unikt. Det er første gang et land med kjernevåpen samarbeider med et land uten kjernevåpen, sier strålevernsjef Steinar Backe ved Institutt for energiteknikk (IFE) til Teknisk Ukeblad.Skal dokumentere

I øvelsen vil inspektørene fra Luvania følge det radioaktive atomstridshodet til alle deler er fjernet fra våpenet og selve atomstridshodet er satt inn i et overvåket lager.

– Hovedhensikten med øvelsen er å etablere metoder, prosedyrer og utstyr for at inspektører skal kunne verifisere at en atommakt virkelig demonterer kjernevåpen, sier Backe.Helt nytt system

IFE har hatt hovedansvaret for å utvikle den norske prototypen av et nytt informasjonsbarrieresystem (IB-system). Dette er utviklet i nær samarbeid med britiske Atomic Weapons Establishment, som har utviklet en tilsvarende britisk prototype.

– Systemet er helt enestående. Det er første gang det er laget et transportabelt system for bruk ute i felten, sier strålevernsjefen.

For å simulere et atomstridshode benyttes en radioaktive strålekilde. I kontrollarbeidet vil inspektørene benytte den norske og den engelske prototypen av IB-systemet.Samarbeidet siden 2007

Siden januar 2007 har forskere ved Institutt for energiteknikk (IFE), Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Statens strålevern og NORSAR på norsk side, og Storbritannia, representert ved Forsvarsdepartementet (MoD) og Atomic Weapons Establishment (AWE) samarbeidet for å utvikle metoder og hjelpemidler for våpeninspektører under overvåkning av demontering av kjernevåpen.

Målet er å kunne tilby det internasjonale samfunnet et verktøy for å bekrefte at en kjernevåpenstat ruster ned, uten å sette sin egen nasjonale sikkerhet i fare og uten å bryte ikke-spredningsavtalen, melder IFE.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.