IT

Klart for 4G-kamp

KLAR: Teknisk sjef Helge Dahl hos Alcatel-Lucent er klar til å ta opp kampen om leveranser til de kommende LTE-nettene.
KLAR: Teknisk sjef Helge Dahl hos Alcatel-Lucent er klar til å ta opp kampen om leveranser til de kommende LTE-nettene. Bilde: Finn Halvorsen
Finn Halvorsen
23. apr. 2009 - 07:02

De nye nettene vil revolusjonere dataoverføringskapasiteten i mobile bredbånd.

Man snakker om overføringskapasiteter på langt over 100 Mbit/s.

Men det vil koste penger å bygge ut nettene – penger som det vil ta lang tid å tjene inn igjen.Markedsanalyse

I en markedsanalyse som ble lagt frem av Capgemini i forrige uke fremgår det at i selv gunstige tilfeller, som for eksempel utbygging av LTE-nett i Stockholm by, vil det ikke være økonomisk lønnsomt før tidligst i 2015.

Det kommer blant annet av at fibernett må erstatte 3G-nettenes billigere mikrobølgeforbindelser for å koble til basestasjonene.Fremtidens nett

Mobiloperatørene er likevel ikke i tvil om at LTE er fremtidens mobilteknologi. Det er flere grunner til dette.

En ting er den suverene overføringskapasiteten med rask responstid som gir en helt annen brukeropplevelse for mobilt bredbånd.

Når nettet først er bygget, vil det også være langt billigere å utvide kapasiteten i takt med etterspørselen enn hva tilfellet er for 3G.

Og kanskje det viktigste; utnyttelsen av frekvensspekteret er langt bedre enn tidligere teknologier. Og frekvenser er mangelvare.Leverandørene klare

Netcom har sagt at de vil lansere LTE i Oslo tidlig i 2010 basert på Huawei-utstyr. Telenor har ikke tidfestet sin lansering, men de tester nå både Ericsson- og Huawei-utstyr.

Men de andre store leverandørene, som Nokia-Siemens og Alcatel-Lucent vil også være med.

Hos sistnevnte er de svært så optimistiske.

– Vi er i tett kontakt med de norske operatørene. At Telenor tester Ericssons og Huaweis utstyr, betyr ikke at vi har gitt opp kampen om leveranser når nettutbyggingen starter for fullt, sier Helge Dahl, teknisk sjef for Alcatel-Lucents virksomhet i Norden og Baltikum.

– Vi er involvert i en rekke LTE-tilbud og venter at det blir flere kontrakter i løpet av året. Men så langt er kun vår Verizon-kontrakt offisiell, sier Dahl.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.