ENERGI

Klarer kravene

11. juni 2001 - 11:25

På Averøy nord for Molde omdanner Nordmøre Energigjenvinning 30.000 tonn husholdningsavfall til energi til lokalt forbruk. Energos As eier lavparten, mens 11 kommuner på Nordmøre eier resten. Planen er at Skretting fiskeforfabrikk hvert år skal ta imot nærmere 35 gigawattimer damp til sin industriprosess. I tillegg skal rundt 8,3 gigawattimer elektrisk kraft tilføres det lokale kraftnettet årlig.

Startproblemer

– Vi har siden oppstarten i 2000 hatt problemer med å levere så mye energi som konsesjonen etter hvert krever, sier professor Kristian M. Lien hos Energos AS.

– Dette henger blant annet sammen med et turbinhavari i fjor. Den nye turbinen skal komme på plass i sommer. vår hovedkunde, Skretting fiskeforfabrikk, har dessuten ikke kunnet ta imot så mye damp som forutsatt. Men også dette vil vi få på plass i god tid før konsesjonsfristen 15. mars 2002.

Energos har brukt mer enn ti år for å utvikle teknologien. i prosjektbeskrivelsen skriver de at utfordringen har vært å oppnå en forbrenningsprosess som kan håndtere store variasjoner i fuktigheten i avfallet, og fremdeles holde seg innenfor de tillatte utslippsgrensene. Fuktigheten kan variere fra 10 til 60 prosent.

Flere anlegg

Gjenvinningsanlegget til 83 millioner kroner er bygd av Energos Anlegg AS. Energos har flere energigjenvinninganlegg under planlegging og oppføring i Norden og Europa: Et dobbeltanlegg for Borregaard i Sarpsborg og ett anlegg i Stavanger er i prosjekteringsfasen. Namsos og Gjøvik konsekvensutreder hvert sitt anlegg, mens politikerne i Skedsmo vurderer om de skal si ja til et anlegg.

– Vi har enda flere anlegg under planlegging i Norge, men vil ikke gå ut med navn ennå, sier Lien.

I tyske Minden er et anlegg under oppføring, og planlagt oppstart er i 2002. Flere anlegg er under planlegging i Sverige.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.