BYGG

Klarer ikke betale regningene

Bygg og anlegg. Byggenæringen. Byggeplass. Gravemaskiner. Graving. Lastebiler. Lønnsnivå. Inntekt. Lønn. Arbeidsliv. Jobb. Karriere. Oslo. Jernbanetorget.
Bygg og anlegg. Byggenæringen. Byggeplass. Gravemaskiner. Graving. Lastebiler. Lønnsnivå. Inntekt. Lønn. Arbeidsliv. Jobb. Karriere. Oslo. Jernbanetorget. Bilde: Dag Yngve Dahle

DNB Nor hadde i august betalt ut like mye erstatning for ubetalte bedriftsregninger som i hele fjor, skriver Aftenposten. Norske bedrifter ser altså ut til å merke effekten av finanskrisen godt.– Mange bedrifter opplever nedgang i markedet og strammere likviditet. Vi ser det i form av økende mislighold og et økende antall konkurser, sier markedsdirektør Bård Hauge i SD Finans til avisen.

Les også: Finanskrisen: – Ingeniørene er heldig stilt

Dårlig i byggebransjen

Han understreker at det har vært noen fantastiske år, men at de aller fleste bransjer, med unntak av olje- og servicenæringene, nå opplever stagnasjon eller nedgang.Mange av de dårlige betalerne finner vi i transport- og bygg- og anleggsbransjen.– Vi ser allerede økning i antall konkurser innen bygg og anlegg. Markedet for nye boliger ramler ned rundt 30 prosent, og det betyr at 20 milliarder kroner forsvinner fra markedet. Kundene flykter, og da kommer betalingstrøbbel på toppen, sier administrerende direktør Sverre A. Larssen i Byggenæringens landsforening.

Les også: Bygg: Nedgangen fortsetter

Hardt for båtselgere

Også båtbransjen sliter. Bransjeforeningen Norboat frykter at situasjonen kan bli verre enn krisehøsten i 1987.– Den gang var problemene sterkest i Norge. Nå har vi samme situasjon i hele Skandinavia, og det er salgstørke overalt. Nye båter står på lager, mens nærmere 14.000 bruktbåter ligger ute for salg, sier prosjektleder Erik Brauner.Båtbransjen har sett en nedgang på 20-30 prosent, omtrent på linje med fallet i nybilsalget.

Les også: - Nye teknologier får den første smellen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.