KRAFT

Klarer ikke å rense gasskraftverkene

GJØR DET DYRERE: 9 millioner tonn CO2 i året må Norge handle klimakvoter for. Men det er før blant annet utslippene fra Mongstad er tatt med i regnestykket.
GJØR DET DYRERE: 9 millioner tonn CO2 i året må Norge handle klimakvoter for. Men det er før blant annet utslippene fra Mongstad er tatt med i regnestykket.
Ole K. Helgesen
30. mars 2007 - 08:00

I sin nyttårstale sammenlignet statsminister Jens Stoltenberg CO 2-prosjektet på Mongstad med den amerikanske månelandingen.

Norge skulle påta seg en pionerrolle, og utvikle en banebrytende ny teknologi. Problemet er at norske aktører har havnet i bakleksa i forhold til utenlandske selskaper.

Bare utenlandske aktuelle

På Tjeldbergodden har Shell og Statoil avskrevet norske selskaper til renseprosjektet.

- Ingen norske aktører er aktuelle som teknologileverandører til rensingen på Tjeldbergodden. Det er ikke til å legge skjul på at de utenlandske aktørene har kommet lengre. Valget står mellom Fluor, Mitsubishi og canadiske Cansolv, sier Øistein Johannessen, informasjonsleder i Norske Shell.

Muligheter på Mongstad

Informasjonsdirektør Cathrine Torp i Statoil bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at det bare er utenlandsk teknologi som per i dag er kvalifisert til rensingen på Mongstad. Hun understreker at den endelige beslutningen ikke skal tas før i 2012.

Ifølge Bjørn-Erik Haugan, administrerende direktør i Gassnova, er ikke løpet kjørt for norske leverandører på Mongstad. Men de må konkurrere på like vilkår som utenlandske selskap på grunn av EUs konkurranseregler.

Utlendinger på Kårstø

I lengre tid har det blitt signalisert at det vil bli et utlandsk selskap som skal levere teknologien til Kårstø. Enkelte har foreslått at man burde vente med fullskala rensing på Kårstø slik at Aker Kværner kan bygge et pilotanlegg og videreutvikle sin Just-catch teknologi. Men olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har avvist en utsettelse.

Og Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), som har utarbeidet en rapport om Kårstø på vegne av departementet, betegner Aker Kværners teknologi som umoden i forhold til utenlandske konkurrenter.

Ingen politikere i Olje- og energidepartementet var tilgjengelig for kommentar før Teknisk Ukeblad gikk i trykken. Men informasjonsrådgiver Sissel Edvardsen understreker at det fremdeles ikke er besluttet hvem som skal være leverandører på Kårstø og Mongstad.

- Tidsplanene ødelegger

Energipolitisk talsmann i FrP, Ketil Solvik-Olsen, har lenge vært kritisk til regjeringens CO 2-ambisjoner. Han mener regjeringens hastverk ødelegger mulighetene for norsk teknologiutvikling.

- Dette understreker bare hvor fjern fra virkeligheten nyttårstalen til Stoltenberg egentlig var. Hvis renseprosjektene skal bli Norges månelanding, må det bli med et utenlandsk romskip. Det er ikke samsvar mellom regjeringens teknologivisjon og tidsplaner, sier Solvik-Olsen.

Han understreker at han i utgangspunktet er positiv til at Norge skal gjennomføre renseprosjekter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.