NETTARKIV

Klare rammer

27. des. 2001 - 12:06

Petroleumsloven av 1973 skal styre all virksomhet på norsk sokkel. § 1.4 slår fast at rettighetshaver skal "...fortløpende vurdere utvinningsstrategi og tekniske løsninger og iverksette nødvendige tiltak." I klartekst betyr det at lisensene - de oljeselskapene som sitter med rettighetene i en blokk - har et ansvar for å drive kontinuerlig FOU-aktiviteter for å oppnå best mulig utvinning av olje og gass.

Midler til FOT (Forskning og Teknologiutvikling) kanaliseres gjennom operatørene. FOT-midlene kan årlig beløpe seg til rundt 700 millioner kroner for Statoil og 600 millioner for Norsk Hydro, om lag det samme beløpet Statoil og Hydro bruker til FOU totalt innen olje- og gassvirksomhetene. FOT-midlene er gjenstand for revisjon av de andre rettighetsinnhaverne i de respektive lisensene.

For felt som er erklært drivverdige etter 1995, bevilges såkalte dugnadspenger. Disse kanaliseres direkte til konkrete prosjekter, og kan utgjøre betydelig beløp etter hvert som nye olje- og gasssfelt settes i drift.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.