ARKIVNYHETER

Klare ønsker fra industrien

Fesil Rana Metall AS la i september ned produksjonen ved smelteverket som følge av blant annet høye kraftpriser. Pil og Tbl mener et industrikraftregime kan redusere slike nedleggelser.
Fesil Rana Metall AS la i september ned produksjonen ved smelteverket som følge av blant annet høye kraftpriser. Pil og Tbl mener et industrikraftregime kan redusere slike nedleggelser.
Ole K. Helgesen
2. nov. 2005 - 11:30

De to organisasjonene som slår seg sammen til Norsk Industri neste år, var raskt ute med en henvendelse om statsbudsjettet for 2006 til den nye finansministeren.

I brevet blir de velkjente kravene om balanse i den økonomiske politikken, økt avskrivningssats for maskiner og uendrede permitteringsregler trukket frem, men det kommer også andre ønsker fra organisasjonene.

Etablering av et eget industrikraftmarked er et forslag som trolig vil stå sentralt i debatten rundt norsk industri i tiden fremover.

Norsk industrikraftregime

–TBL og PIL ber Regjeringen raskt utvikle et eget industrikraftmarked hvor industrien kan etterspørre kraft i konkurranse med andre energiintensive bedrifter, men atskilt fra alminnelig forsyning, slås det fast i brevet.

Organisasjonene mener elektrisitetsmarkedene i Europa ikke oppfyller kravene til velfungerende markeder fordi tilbudssiden er svekket av dominerende aktører, flaskehalser i transportkjeden og uheldige politisk beslutningsvegring.

Samtidig har etableringen av en sær-europeisk kvotehandel med klimagassutslipp ført til at kraftprisen på kraft har skutt til værs.

–Umulig å overleve

– Kraftprisene til konsumentene er nå blitt så høye at energiintensiv industri ikke har noen muligheter til å overleve et slikt prisnivå. Derfor må det etableres avbøtende tiltak. For Norge, som har Europas største energiintensive industri, er det spesielt viktig å finne en rask løsning, slås det fast i brevet.

TBL og PIL uttrykker tilfredshet med Regjeringens signaler om etablering av de nødvendige forutsetninger for innenlands bruk av naturgass, og de understreker viktigheten av å arbeide med etablering av infrastruktur for gassdistribusjon og utvikle en verdikjede for CO 2-håndtering.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.