ARBEIDSLIV

Klare for Yrkes OL

19 ungdommer reiser i september til hovedstaden Seoul for å konkurrere med 600 ungdommer fra hele verden i fag som mekatronikk, bilreparasjon, rørleggerfag, elektrikerfag, eller møbelsnekker- og gullsmedfag.

Fra Norge deltar også 18 eksperter som skal være dommere i ungdommens yrkes OL – World Skills Competition. Til sammen konkurreres det i 45 fag innen håndverk, industri, service og handel.

Deltakerne i Yrkes OL er tatt ut etter regionale og nasjonale konkurranser. Mange av de norske deltakerne er allerede norgesmestre i sine respektive fag. Hvert land kan kun stille med én deltaker i hvert fag, bortsett fra i mekatronikkfaget, som er en lagkonkurranse med to deltakere fra hvert land.

Yrkes OL organiseres av den internasjonale organisasjonen International Vocational Training Organization, og har vært arrangert annethvert år siden 1952. I forrige Yrkes OL, som ble arrangert i Montreal i Canada i 1999, tok de norske deltakerne 1 gull, 2 sølv og 1 bronse, samt flere diplomer.

I Canada var ca. 150.000 besøkende innom i løpet av de fire konkurransedagene. Norge planlegger å søke om å få arrangere Yrkes OL i 2009. Før den tid skal konkurransene holdes i Sveits (2003), Finland (2005) og Japan (2007), ifølge en pressemelding fra Yrkes OL Norge.

Les mer om: