OLJE OG GASS

Klare for miljøslag

Erik Solheim (SV) og Gunnar Kvassheim (V) krangler om å være mest miljøvennlige.
Erik Solheim (SV) og Gunnar Kvassheim (V) krangler om å være mest miljøvennlige. Bilde: Jannicke Nilsen
Ole K. Helgesen
9. juli 2009 - 07:30

Miljøminister Erik Solheim inviterer Venstre til å være med på å gjøre høstens stortingsvalg til et miljøslag.

Klar

Gunnar Kvassheim sier han er klar til miljøkamp, og at SV er dømt til å tape ettersom partiet er fastlåst i det rødgrønne alternativet.

I Dagsavisen uttalte Solheim at en rødgrønn regjering er det sikreste alternativet for å hindre oljeboring i nord.

Lederen for Stortingets energi- og miljøkomité fnyser av påstanden.

– Den rødgrønne regjeringen har tvert om vist seg som verstinger i spørsmål om oljeaktivitet. SV gikk til valg på at aktiviteten i nord ikke skulle økes, men ingen regjering har satt i gang så mye oljeaktivitet i nordområdene som den rødgrønne. Verst er det kanskje at SV aktivt har stemt for å åpne Barentshavet for oljeboring gjennom vedtaket om Goliat, sier han.– Regjeringen ansvarlig for seismikk

Venstrepolitikeren kritiserer SV for å ha akseptert oljeaktivitet ved Jan Mayen, åpnet for oljeleting i korallrev, stanset CO 2-rensingen av Kårstø og utsatt rensingen av Mongstad.

– Solheim glemmer også å nevne at det var hans regjering som åpnet for seismikkskyting utenfor Lofoten og Vesterålen. Hadde man ment alvor med et nei til oljeboring i disse områdene, hadde det også vært uinteressant å drive seismisk aktivitet, sier Kvassheim.Vern av sårbare områder

Venstre går til valg på å innføre vern mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Vi må kunne tenke på sårbare områder til havs på samme måte som sårbare områder til lands. Vi er ikke interessert i å kartlegge gull på Hardangervidda, fordi det ikke er aktuelt å utvinne det, sier Kvassheim.

– SV har ikke maktet å få gjennomslag i viktige miljøsaker i denne perioden på tross av engasjementet sitt. De har nektet å stille regjeringsultimatum om Lofoten og Vesterålen, og står dermed på bar bakke hvis Ap bestemmer seg for å gå inn for utvinning. Arbeidet i klimaforliket viser at Venstre har klart å dra Høyre i positiv retning i miljøsaker i langt større grad enn SV klarer med Ap. Solheims miljøslag er jeg ikke bekymret for å tape.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.