IKT

Klar til digitalisering

27. apr. 2006 - 15:07

Det Telenor-eide selskapet Norkring står klar til å bygge ut og drive det nye digitale bakkenettet så snart norske politikere har bestemt seg. Og de er ivrige etter å komme igang.

Får Norkring sommersesongen på seg, skal det ikke være noe problem å starte opp neste år i deler av landet. Forsinkelsen har også gitt fordeler. Den betyr at Norge får et system som baserer seg på mpeg 4 kompresjon som er mye mer effektivt enn sysmter i andre land som baserer sin utbygging på mpeg 2. For det norske nettet betyr det at det blir plass til flere kanaler og at alt blir forberedt for HDTV. I starten bygges det ut tre såkalte MUX-er over hele landet, men når det analoge nettet slukkes for godt, kan det legges til tre til. Hver MUX har en datakapasitet på 22,5 megabit i sekundet.

Norkring mener det er viktig å slukke det analoge TV-nettet så raskt som mulig. Det vil koste alt for mye i vedlikehold i årene fremover. Det nye nettet vil dekke rundt 95 prosent av befolkningen. 12.000 husstander vil ikke kunne se verken satellitt, kabel eller bakkenettet, men Norkring vil sørge for disse gjennom små lokale sendere som kommer i tillegg til de 450 hovedsenderne som planlegges i bakkenettet.DAB lever godt

Felldal slår også kraftig tilbake mot alle som sier at digital radio basert på DAB er en død teknologi. – Det er en teknologi som stadig utvikler seg og vi har store planer for å forbedre det norske nettet. Neste år kommer Volkswagen til å lansere biler med DAB-radio som standard. Det viser at DAB er fremtidsrettet. Flere mobiltelefonprodusenter arbeider med å få den digitale radioen inn i håndsettene.

– Det finnes ikke noe godt alternativ til DAB og over 50 land har valgt teknologien, selv om noen land ikke har planer om å slukke FM-nettet. Vi mener det er riktig at det er riktig å slukke FM-nettet her i landet i 2014, sier Felldal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.