ENERGI

Klar til avløp

Hugo Ryvik
5. feb. 2002 - 07:00

Kristiansand: Sørlandsselskapet satser stort på Bio-Flow fra den tyske produsenten Kordes. Anleggene leveres med alt teknisk utstyr forhåndsmontert i betongtanker som kan graves ned i bakken. Renseanleggene leveres i ulike størrelsesvarianter med kapasitet fra småhusholdninger opp til 500 personer.

- Norske kommuner kan spare millionbeløp på å installere biologiske renseanlegg av denne typen i stedet for tradisjonelle løsninger, hevder Per Olav Kvitli, daglig leder for Ipec Miljø AS. Han viser til en pågående sak hvor en kommune i Telemark risikerer å bruke fem-seks millioner kroner mer enn nødvendig på renseanlegg for kloakk fra nye byggefelt.

Spiser slam

I Bio-flow blir slammet først skilt av i tre trinn i en egen tank. I neste tank dyrkes slamspisende bakterier i et plastrørsystem. Vannet i tanken tilføres luft fra en kompressor for å gi mikroorganismene gode vekstvilkår.

- Vi fikk enorm respons da vi demonstrerte renseanlegget for første gang i Norge på Komunalteknikk-messen i mai i fjor. Siden oktober har vi levert tolv Bio-Flow-anlegg, og ennå har vi ikke rukket å ta oss av alle forespørslene som kom etter messen.

Blant fordelene Kvitli nevner, er gunstig pris, enkel installasjon, lite behov for vedlikehold og ettersyn, og ingen behov for egne operatører. Ulempene er at betongtankene er store og tunge. Anleggene kan bli kostbare å montere hvis du må sprenge i fjell for å få dem ned i bakken. Dessuten har ikke utstyret fått Veritas-godkjenning ennå.

- Noen kommuner er opptatt av slik typegodkjenning. Bio-Flow er typegodkjent i Tyskland, og vi har satt i gang prosessen for å få dem Veritas-godkjent, så det burde ikke være noe problem, mener Kvitli.

Millioner i dass?

I det nevnte renseprosjektet i Telemark skal kloakken fra et nytt boligfelt og to nye hyttefelt renses. I anbudsforespørselen er et kostbart tradisjonelt renseanlegg detaljspesifisert. Millionbeløp må brukes på å legge rør, ifølge Kvitli, og prisen er anslått til syv millioner kroner. Selv har han foreslått å installere et frittstående biologiske renseanlegg for hvert av byggefeltene til 1,6 millioner kroner ferdig installert. Foreløpig er det usikkert om han får gjennomslag for forslaget.

Ved siden av avløpsrensing er drikkevannsrensing det andre hovedområdet til Ipec Miljø. Forretningsideen er å ta totalansvaret for små og mellomstore renseanlegg for avløp og drikkevann - alt fra skisse til ferdig installerte anlegg.

Vekstområde

Selskapet startet som en egen miljøavdeling under Ipec Instrumentering i 1998, men ble etablert som et eget selskap i oktober 2001. Ipec Instrumentering har ikke lenger eierinteresser i bedriften, men firmaene deler fortatt lokaler på Andøya i Kristiansand. Etter tre år med røde tall i regnskapet regner Kvitli med å komme på plussiden i 2002.

- Miljø og vann er vekstområder, blant annet på grunn av nye forskrifter og krav. Maskin, elektro og automatisering hører naturlig sammen, og vi forstår helheten - fra pumpe til styring. En av fordelene med en totalleverandør er at du slipper krangling om hvem av leverandørene som har ansvaret hvis noe går galt. Vi kommer inn fra sidelinja og utfordrer de store leverandørene i vann- og avløpssektoren, sier Kvitli.

Ipec Miljø holder seg stort sett til nærmarkedet på Sørlandet, men sommeren 2001 leverte bedriften også utstyr til fire små vannforsyningsanlegg i Bosnia, i regi av Norad. Snart skal Per Olav Kvitli gå løs på anbudet til et nytt Norad-prosjekt, denne gang i Mostar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.