PRODUKSJON

Klar for turbineksport

23. apr. 2003 - 11:56

Brekke har mange års erfaring i Kværner og jobbet med revolusjonernede teknolgi for Three Gorges-turbinene.

Han er nå pensjonist, men har vært en drivkraft for gruppen som utgjør selskapet Small Turbine Partner (www.turbinepartner.no). Det ble etablert i 2000.

Turbinene de har utviklet er langt rimeligere enn tradisjonelle småturbiner uten at det går utover ytelsen. Hemmeligheten er konstruksjonen med flere skovler.

De er langt enklere å produsere. Størrelsen er beskjeden, 1x1 meter til 2x2 meter. Den største turbinen som er levert til nå, produserer 640 kW, men teknologien kan brukes opp til 5-6 MW.

- Vi har solgt fire og levert tre så langt, sier daglig leder Roar Vennatrø i Small Turbine Partner.

De gjør en test i markedet for denne typen kraftanlegg. Markedet er bønder, skogeiere og kraftverkeiere som vil utnytte små vannfall.

- Å bygge ut små vannfall er god distriktspolitikk. Den er med på å gi folk et bedre økonomisk grunnlag slik at det er mulig å bli boende i distriktene, sier Vennatrø.

Small Turbine Partner sitter ikke i selve Innovasjonssenteret på Gløshaugen, men nærmere kunnskapen ved Vannkraftlaboratoriet på Lerkendal. De vokste ut av Innovasjonssenteret allerede i 2001.

Alle de tre som er ansatt i selskapet i dag hadde Brekke som veileder og har kjent ham lenge. Da var ikke spranget langt til å bli gründere.

- Vi fant noe vi likte å holde på med og som samtidig ga muligheten til å jobbe med noe for oss selv. Det er lærerikt å få innsikt i forretningsdrift og salg. Og det er artig å få til produksjon i Norge, sier han. De viktigste delene produseres på Kvål, sør for Trondheim. Eksport er neste trinn. Vennatrø håper på den første utenlandsordren i år.

Omsetningen i 2002 var i underkant av 4,5 mill. kr og underskuddet var 800-900.000 kroner.

- Vi brukte mye penger på demoanlegg, sier Vennatrø. Selskapet fikk inn 4,5 millioner kroner i januar i en rettet emisjon til Akershus energiverk og Østfold Energi. Underveis har prosjektene også fått støtte fra SND og Forskningsrådet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.