OLJE OG GASS

Klar for Shtokman-krig

Boreriggen Deep Sea Delta borer for Hydro på Shtokman. Nå kommer Total inn som deleier.
Boreriggen Deep Sea Delta borer for Hydro på Shtokman. Nå kommer Total inn som deleier.

Ståle Kyllingstad fra Horpestad er bondesønnen som utdannet seg til petroleumsingeniør og skapte et oljeservicekonglomerat.

I 1989 lånte han 1,2 millioner kroner for å kjøpe Hydrotech Laboratorium A/S.

Dette ble begynnelsen til det som i dag er kjent som IKM Gruppen, et betydelig konsern innen olje- og gassindustri, som tilbyr tjenester innen ferdigstillelse, inspeksjons- og ingeniørtjenester, instrumentering, kalibrering og måleteknikk.

Kyllingstad har tjent seg rik på IKM, og i 2006 ble han kåret til Årets Entreprenør av Ernst & Young direkte på TV2.Veien videre

IKM skal fortsatt vokse, både i bredden og internasjonalt. – Det er greit å ha mer enn et bein å stå på. Derfor skal vi fortsatt være et oljekonglomerat med vekstambisjoner, sier Kyllingstad. Han er kritisk til Eivind Reitens slakting av Hydro.

– Hvis aluminiumsprisen faller, vil Hydro være ille ute, sier entreprenøren.

– Men vil ikke også IKM slite hvis oljeprisen faller?

– Hvor stort fall tenker du på?

–Vel, det er ikke mange år siden oljeprisen var under 20 dollar.

– Det blir nesten som å si at vi skal tilbake til hest og kjerre. Vi kommer nok ikke tilbake dit igjen. Men hvis vi snakker om en oljepris på 50 dollar som er halvparten av i dagens pris, vil vi leve godt med det.Klar for Shtokman-krig

For IKM blir det svært viktig å få innpass på utbyggingen av det gigantiske Shtokman-feltet. Kyllingstad har stor tro på at selskapet vil vinne kontrakter, men han understreker at konkurransen er beintøff.

– Det blir en knallhard kamp mellom russiske, amerikanske og norske selskaper, antakelig mellom selskaper fra hele verden. Og det vil være kostnader, gjennomføringsevne og rykte som avgjør hvem som får kontraktene. Men det er selvsagt også mye politikk i dette. Og det vil være helt nødvendig å ha lokalt innhold. Derfor vurderer vi å opprette et Russland-kontor i samarbeid med en russisk partner, sier han.Fortsatt fusjonsskeptisk

Suksessgründeren har stått i spissen for den norske leverandørindustriens kritikk av StatoilHydro-fusjonen. Blant annet har han sammenlignet det nye selskapet med en ku med én spene – hvor det blir trangt om plassen for leverandørene.

– Er du fremdeles like kritisk til fusjonen?

– Det virker som om ledelsen i StatoilHydro legger opp til et opplegg hvor det blir tatt hensyn til mangfoldet i industrien. Derfor er jeg kanskje noe mindre skeptisk. Men jeg har ikke tro på at regjeringen og Petoro har noen som helst mulighet til å sørge for at selskapet oppfører seg skikkelig. Det er ene og alene avhengig av hva ledelsen og styret i StatoilHydro foretar seg, sier Kyllingstad.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.