ARBEIDSLIV

Klar for NM i DAK

Knut StrømKnut StrømKnut StrømKnut Strøm
24. jan. 2002 - 11:02

NM i DAK avholdes for første gang. 250 deltakere meldte seg på til de to innledende rundene, og 55 gikk videre til semifinalene. Når finalen går av stabelen 21. februar i Oslo, skal Tokerud kjempe mot åtte andre finalister om NM-tittelen.

- Vi legger ikke skjul på at målet med konkurransen er å fokusere bruk av moderne 3D konstruksjonsprogrammer, sier systemingeniør Hans Christian Fossum fra Techdata Norway AS. Bedriften arrangerer NM-konkurransen i samarbeid med sine forhandlere rundt i landet. - Autodesks 3D-verktøy Inventor skal benyttes av alle deltakerne. Inventor er valgt fordi den er enkel å sette seg inn i og beherske, sier Fossum. De som deltar, behøver ikke å arbeide med Inventor til daglig, men det er selvfølgelig en fordel.

Tøff konkurranse

En av semifinalene ble nylig holdt hos Cadnet Øst AS på Moelv. Daglig leder Asmund Amundlien i Cadnet Øst AS karakteriserer det som en meget tøff konkurranse. Opprinnelig skulle syv semifinalister konkurrert i å modellere en maskindel ut fra en målsatt 2D-tegning, men noen trakk seg, én fikk ikke fri fra arbeidsgiver og en annen meldte pass på grunn av såpeglatte veier. Dermed ble det bare tre som kunne kappes om å gå videre.

Under et kvarter brukte Anders Tokerud på sin løsning. - I de tidligere semifinalene var beste tid 19 minutter, så dette var et knallresultat, sier Fossum. På andreplass kom Jonny Nerhagen fra Hagglunds Moelv AS, mens Knut Selvik fra Techno Consult AS i Sandvika kom på tredjeplass.

Mens tiden ikke var avgjørende i de to innledende rundene, er tid og den mest hensiktsmessige måten å arbeide på avgjørende for rangeringen i finalene. - Jeg synes det var en grei oppgave og så raskt hvordan jeg skulle angripe arbeidet for å komme rett på løsningen, sier Anders Tokerud. Han arbeider som selvstendig konstruktør. Nå er han innleid av VA Tech Møller Energi som lager vannkraftutstyr, men her arbeider han mest med Mechanical Desktop.

Øker kompetansen

- Det kunne gjerne vært arrangert slike konkurranser oftere, også blant de andre fagretningene, sier Morten Øverby. Han er salgsingeniør innen mekaniske og trebearbeidende fag hos Cadnet Øst. - Dette hadde kanskje bidratt til å øke kompetansenivået ytterligere blant våre brukere. Selv om mange er kommet langt og et meget dyktige, er det fortsatt mange som burde fylle på med mer kunnskaper om bruk og utnyttelse av sine DAK-systemer, sier han.

Når finalen holdes 21. februar, blir konkurransen enda tøffere. - Da skal vi lage en skikkelig nøtt, sier Hans Christian Fossum hos Techdata. Norgesmesteren får et reisegavekort til 10.000 kroner i tillegg til tittel og ære, mens de andre finaledeltagerne får premie fra fem til åtte tusen kroner.