IKT

Klar for Blåtann

5. jan. 2001 - 11:25

Bluetooth-teknologien, som muliggjør trådløs kortholds kommunikasjon mellom elektroniske enheter som mobiltelefoner, PC-er og skrivere, er like om hjørnet.

–Teknologien vil bli tatt i bruk for fullt i inneværende år, og vi står overfor et marked som vil vokse raskere enn alt vi har sett til nå. Innen 2002 vil 80 prosent av alle lomme-PC-er og 200 millioner vanlige PC-er være utstyrt med Bluetooth-kommunikasjon. I tillegg kommer alle mulige andre anvendelser som i hvitevarer, biler og industrien. I prinsipp kan teknologien brukes overalt hvor det finnes elektriske apparater, sier markedssjef Stefan Löf hos Ericsson Microelectronics.

Åpen standard

Det er flere grunner til Bluetooth-teknologiens sannsynlige suksess. For det første har nå flere tusen bedrifter sluttet seg til denne åpne defacto standarden som Ericsson, Nokia, Intel, IBM og Toshiba tok initiativ til for bare tre år siden. Videre kommer brukervennligheten, som er mye bedre enn for eksempel infrarød overføring. Og sist, men ikke mins, meget lav pris.

På denne bakgrunn spår Frost & Sullivan at markedet for disse produktene i år 2006 vil ligge på over 50 milliarder dollar.

Teknologisenter

Ericsson har etablert fem Bluetooth teknologisentra med ulike spesialiteter rundt omkring i verden. Ett av dem er Oslo Design Center. Til tross for navnet ligger det på Kjeller, nærmere bestemt under Ericsson Radars vinger.

– Ericsson Radar, som har hovedsete i Halden, etablerte en avdeling på Kjeller i 1995 med ansvar for områdene mikrobølge og signalbehandling. Begrunnelsen var det høyt kompetente fagmiljøet i området med mulighet for å rekruttere nye medarbeidere og aktuelle samarbeidspartnere som FFI og UNIK, sier forskningssjef Magne Osmundsen.

Til nå er ca. åtte millioner kroner investert i utstyr ved teknologisenteret, som i dag har seks ansatte. Både investeringer og antall ansatte vil øke vesentlig i tiden fremover.

Keramiske laminat

Utviklingsavdelingen på Kjeller hadde militære produkter som utgangspunkt. De har blant annet stått for utviklingen av en meget avansert krets til svenskenes kampfly JAS Gripen. Nå skal kompetansen også utnyttes til sivile produkter.

– Vår styrke ligger på området flerlags keramiske laminater, hvor vi er blant de ledende i verden. Vårt mest kompliserte kort til nå er 100 x 70 mm stort, har 12 lag og ikke mindre enn 40.000 hull mellom de ulike lagene. Prosesseringen krever meget nøyaktig kontroll med lagtykkelser og linjebredder slik at filterstrukturer kan realiseres og impedanstilpasning mellom ulike funksjonsblokker oppnås med god ytelse og reproduserbarhet. Alt dette krever utstyr for svært omfattende simuleringer, sier Kjell Arne Hellum.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.