SAMFERDSEL

Klar beskjed: – Har du sommerdekk, har du ingenting på veien å gjøre i dag

Det laver ned på Østlandet, og snøen skaper store problemer i trafikken. Veitrafikksentralen tror problemene varer utover dagen. På Gardermoen er det forsinkelser.

Trafikk i snøvær på E6 i retning Oslo tirsdag morgen.
Trafikk i snøvær på E6 i retning Oslo tirsdag morgen. Foto: Statens vegvesens webkamera/NTB
25. apr. 2023 - 07:21

Det sene snøfallet har skapt såpeglatte veier flere steder på Østlandet, særlig nord for Oslo. Det er tung snø, og det er ikke ventet at det snur med det første.

– Fra Oslo og nordover er det kommet stedvis svært mye snø. Kanskje til og med mer enn meteorologene antok. Det skaper en hel del trafikale problemer, sier Anne Hårstad ved veitrafikksentralen Øst til NTB.

Hun forteller at en brøytefører har meldt tilbake at han var ute og brøytet og snudde for å kjøre tilbake samme vei. Da kunne han ikke se at han nettopp hadde brøytet der.

– Det sier litt om hvor mye snø som kommer. Det er tung og bløt snø. Det blir veldig glatt, sier hun.

– La bilen stå

Flere steder har politiet meldt om utforkjøringer på grunn av sommerdekk. På E16 ved Jessheim snurret for eksempel en bil rundt. Bilføreren ble anmeldt for å ha kjørt på sommerdekk.

– Har du sommerdekk, har du ingenting på veien å gjøre i dag. Så må man holde ekstra god avstand når det er så sleipt og glatt som nå, og avpass farten. Det er ikke noe mål å ligge opp mot fartsgrensa i dag, sier Hårstad.

Hun sier at alle mannskaper er kalt ut, men at det noen steder altså ikke monner.

– Sist jeg sjekket var det meldt snø store deler av dagen. Det gjør at vi kanskje ikke ser en bedring i løpet av dagen, sier Hårstad.

Problemer på Sollihøgda

Blant de mange problemene som har oppstått, har flere brøytebiler fått stans på E16 over Sollihøgda i Hole. De blir hindret av flere vogntog som har problemer med føret.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Brøytemannskapene tok kontakt med oss klokka 04.48. De sier at det er kaos der, sier operasjonsleder Per Eftang til NTB.

Han forteller videre at brøytemannskapene melder om flere vogntog som ikke kommer opp bakkene fra Sundvolden til rasteplassene. Det er også mye snø i området.

– Uten at jeg har vært der, vil jeg anta at det er et dekkproblem. Vi har en patrulje på vei til stedet nå, sier operasjonslederen.

Også på E18 ved Liertoppen er det snø og vanskelige kjøreforhold.

– Det er ikke mulig å kjøre der uten vinterdekk, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter klokken 6.04.

Ni utforkjøringer

Operasjonsleder Gisle Sveen i Øst politidistrikt sier til NTB klokka 5.35 at de har hatt ni utforkjøringer siden midnatt. Flere av disse bilene har også hatt vinterdekk.

– Det har snødd en del flere steder i distriktet. For eksempel er det helt hvitt på Espa akkurat nå. Det er helt tydelig at det er dårlige forhold og ikke egnet for å kjøre med sommerdekk flere steder nå, sier Sveen.

Utforkjøringene har i all hovedsak skjedd på Romerike.

Forsinkelser på Gardermoen

Oslo lufthavn opplyser at det kommer til å bli forsinkelser utover dagen på grunn av snøværet. Alle fly må gjennom avising, og rullebanene må brøytes for tung og våt snø, skriver Dagbladet.

– Vi ser nå at det vil bli forsinkelser utover dagen, sier pressekontakt Hele W. Jensen i Avinor.

Hun sier det gjelder alle avganger, og ved 08-tiden er forsinkelsene på mellom 35 og 40 minutter. Aftenposten skriver at det ved 8.30-tiden er 35 innstilte flygninger.

Les også

Iran har startet angrep mot Israel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.