KLIMA

Klager på søppelmonopol

VARMES OPP UNDER TRYKK: Med varme på opptil 170-180 grader og trykk på opptil 10 bar, destrueres matavfallet slik at smittekjeden brytes i beholderne bak Øyvind Nybakken i Ecopro.
VARMES OPP UNDER TRYKK: Med varme på opptil 170-180 grader og trykk på opptil 10 bar, destrueres matavfallet slik at smittekjeden brytes i beholderne bak Øyvind Nybakken i Ecopro. Bilde: ESPEN LEIRSET
Trond Gram
8. feb. 2008 - 08:08

Norsk Industri har lenge presset på for at det topp moderne biogassanlegget i Verdal, som skal produsere strøm av matavfallet fra 51 eierkommuner i Midt-Norge, skal konkurranseutsettes.

Anlegget driftes av selskapet Ecopro, som eies av Steinkjer kommune og fem interkommunale renovasjonsselskaper, og kommunestyret i trøndelagskommunen har vedtatt å gi selskapet enerett på matavfallet i 15 år.

I strid med EØS-regler

Et brev til Steinkjer kommunestyre i november i fjor førte ikke frem og nå tar bransjeforeningen saken videre med en klage til Klageorganet for Offentlige Anskaffelser (Kofa). Får de ikke gehør der, vil de bringe saken inn for EFTAs kontrollorgan, ESA.

– Mange kommuner gir kommunale og interkommunale selskaper enerett på å håndtere husholdningsavfall. Dette er i strid med statsstøttereglene i EØS-avtalen, sier bransjesjef i Norsk Industri, Thoralf H. Thorsen, til Kommunal Rapport.

Kan gi problemer

Får de derimot medhold i at avfallshåndteringen må konkurranseutsettes, kan det skal store økonomiske problemer for anlegget, som åpner i neste uke.

– I verste fall betyr det at vi mister store deler av grunnlaget for å drive. Det kan medføre store likviditetsproblemer, sier daglig leder Odin Krogstad i Ecopro til avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.