ENERGI

Klage på vindplaner

26. jan. 2001 - 13:13

Det gjelder planene på Stadtlandet og Smøla, der det etter planene skal installeres henholdsvis 35 vindturbiner med en samlet effekt på 70 megawatt, og 75 vindturbiner med en samlet effekt på 150 megawatt. Planene på Hitra har ikke mottatt noen klager. Der skal de etter planen sette opp 28 vindturbiner på til sammen 56 megawatt.

Saksbehandler Asle Selfors hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forteller at departementet vanligvis bruker et halvt år på å behandle søknaden fra utbyggeren og anbefalingen fra NVE. Klagerne har vanligvis ikke muligheter for å anke. De kan imidlertid gå til sivilt søksmål. – Dette skjer imidlertid svært sjeldent, sier Selfors.

Det betyr at Statkraft kan begynne prosjekteringen til høsten, hvis de økonomiske støtteordningene er tilfredsstillende. For de tre prosjektene er er de avhengige av forskjellige støtteordninger på til sammen 500 millioner kroner for at anleggene skal bli lønnsomme.

Totalt 138 vindturbiner på til sammen 276 megawatt kan koste inntil to milliarder kroner. Til sammen skal de produsere 770 gigawattimer årlig, eller litt mer enn et Alta-kraftverk. Av de tre prosjektene håper Statkraft å kunne begynne først på Smøla. Konsesjonen, som de fikk i desember, varer til 2006.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.