DATATELE

Klag i fem år

KUNDEGLEDE: Fem års reklamasjonsrett.
KUNDEGLEDE: Fem års reklamasjonsrett. Bilde: Colourbox
Dag Yngve Dahle
21. sep. 2007 - 12:36

Oslo tingrett har tidligere slått fast at det skal være fem års reklamasjonsfrist på mobiltelefoner.

Avgjort

Stiftelsen Elektronikkbransjen tok på vegne av bransjen saken til Høyesterett.

Høyesterett er ikke i tvil:

Reklamasjonsretten gjelder i fem år, og ikke i to år, som elektronikkbransjens aktører hevder.

Sett fra et forbrukerståsted er dommen er klar seier for kundenes rettigheter. Forbrukermyndighetene har lenge ment at reklamasjonsretten skal gjelde i fem år – fordi en mobiltelefon skal vare såpass lenge.

Dette er Stiftelsen Elektronikkbransjen dundrende uenig i.

Skuffet

– Vi er veldig skuffet over at vi ikke vant frem med to års reklamasjonsfrist for mobiltelefoner og at Høyesterett har stadfestet dommen i Oslo tingrett og fastslått fem år. Dette mener vi er altfor lang frist for et produkt som ikke er ment å vare vesentlig lenger enn to år, men vi tar selvsagt dommen til etterretning. Høyesteretts beslutning betyr også at Norge får den lengste reklamasjonstiden for slike produkter i Europa, sier Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, i en pressemelding.

Høyesterett mener mobiltelefoner er ment å vare i tre til fire år. Dermed kommer de inn under reklamasjonsfristen på fem år.

— Vi er også skuffet over at Høyesterett ikke har kommet med en mer presis avklaring enn at varigheten er tre til fire år. Det vil være vanskelig å tolke dette i praksis, både for forbrukerne som skal fremme mangelkrav og for handlerne i bransjen som skal håndtere reklamasjonene, sier Bjørke.

Truer med dyrere mobiltelefoner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.