KLIMA

Kjøttet koster 100 billioner

BIFF: Så godt, så godt, men også forferdelig dyrt for miljøet. Kutter vi på kjøttforbruket, kan vi spare svimlende summer på å redde klimaet.
BIFF: Så godt, så godt, men også forferdelig dyrt for miljøet. Kutter vi på kjøttforbruket, kan vi spare svimlende summer på å redde klimaet. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
11. feb. 2009 - 11:53

"$20 trillion".

Tallet er nesten umulig å forstå, men det er pengene verdenssamfunnet kan spare om vi kutter ut en større del av hamburgerne og baconet.

En norsk trillion er ikke helt det samme som en amerikansk trillion, så på norsk tilsvarer det 20 billioner dollar, altså rundt 130 000 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Diett

Tallet kommer fra forskere ved Netherlands Environmental Assessment Agency , og baserer seg på at hele verdens befolkning går over til en lav-kjøtt-diett for å stabilisere CO2-nivået i atmosfæren på 450 ppm.

Om vi ikke endrer spisevaner, vil kostnaden for å få dette til være rundt 40 billioner dollar, mener forskerne.

Men med redusert kjøttinntak, definert som 70 gram storfekjøtt og 325 gram kylling og egg per person per uke, kan vi halvere dette.

Tarmgass

Dette fordi storfehold krever enormt mye fôr for å produsere kjøtt, og kyr slipper i tillegg ut enorme mengder metangass fra tarmen.

Produksjonen av gjødsel til fôret er også energikrevende.

Til sammenlikning spiste hver enkelt av oss hele 71 kilo kjøtt og kylling i 2006 - nærmere 1.400 gram i uka.Det norske kjøttforbruket har økt drastisk siden 1950. I 2005 og 2006 satte vi ny rekord med 71 kilo hver i året. (Tabell: Helsedirektoratet)

Nye CO2-lagre

Om vi hadde redusert kjøttforbruket, ville et areal på 15 millioner kvadratkilometer blitt frigjort, omtrent én og en halv gang hele USAs areal.

Dette arealet ville så skapt ny vegetasjon og dermed sugd opp en del CO2.

Dessuten ville klimagassutslippene bli redusert med rundt 10 % bare på grunn av redusert antall storfe.

Totalt vil dette altså halvere kostnadene av klimakrisen, mener forskerne.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.