ENERGI

Kjøper vindturbiner midt i koronakrisen

72 vindturbiner skal gi fornybar kraft til aluminiumsprodusenten Alcoa.

En av Nordex sine tyskproduserte turbiner. Her installert i Danmark.
En av Nordex sine tyskproduserte turbiner. Her installert i Danmark. Foto: Nordex
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Mens resten av industrien i Europa går for halv maskin, har Øyfjellet Wind i Mosjøen tegnet kontrakt for å kjøpe 72 nye vindturbiner fra Tyskland. Alt er klart for bygging av Norges største vindkraftpark.

– Vår ambisjon er at anlegget skal være driftet i løpet av høsten 2021, sier informasjonssjef Johan Hammarqvist i Øyfjellet Wind til Teknisk Ukeblad.

Dermed går det mot full utbygging av kraftverket som har vært på tegnebrettet siden 2011.

Øyfjellet vindkraftverk blir Norges største enkeltstående vindkraftverk. Det får en installert kapasitet på 400 megawatt (MW) og en estimert årlig elektrisitetsproduksjon på 1,3 terrawattimer (TWh).

Europas største turbiner

Øyfjellet vindpark blir en av de største landbaserte vindparkene i Norden Foto: Ill. Øyfjellet Wind

Turbinene som nå leveres til Mosjøen vil være av de største som i dag leveres til landbaserte vindkraftverk. Hver turbin har en kapasitet på noe over 5 megawatt (MW) og blir levert med skip fra Hamburg, der de produseres av tyske Nordex. Nordex skal også stå for drift og vedlikehold av turbinene og en 20 år lang driftsavtale ble tegnet 24. mars.

– Øyfjellet vindkraftverk er et prosjekt som står som modell for omstilling i det europeiske energimarkedet, og med vår Delta4000-teknologi kommer vi igjen til å vise hvordan landbasert vindkraft kan levere ren elektrisitet nært kunden på en kostnadseffektiv måte, sier Patxi Landa, CSO, Nordex group, i en pressemelding.

Det er svenske Eolus Vind AB som prosjekterer og bygger vindkraftverket. Selskapet regnes som Nordens største i sitt slag, og har vært med på å bygge og planlegge over 600 vindkraftverk, de aller fleste i Sverige.

Vindkraftverket utenfor Mosjøen er likevel det største som Eolus har bygd så langt.

Leverer strøm til Alcoa

Når vindparken står ferdig skal all strømmen den produserer leveres til Vefsn kommunes hjørnesteinsbedrift; aluminiumsprodusenten Alcoa Norway. Den langsiktige kraftavtalen mellom partene har både gjort det mulig for Alcoa å sikre seg fornybar kraft, samtidig som det har vært med å realisere kraftverket på Øyfjellet.

– Vi regner med å levere mellom 35 og 40 prosent av det årlige kraftkonsumet til Alcoa, forteller Hammarqvist til TU.

Alcoa er langt fra den første norske metallprodusenten som inngår langsiktige kraftkjøpsavtaler fra vindkraft. Også Norsk Hydro ASAs heleide datterselskap Hydro Energi AS har signert en langsiktig kraftkjøpsavtale med et svensk vindkraftselskap, Markbygden AB. 

Hver turbin på Øyfjellet har en navhøyde på 105 meter og rotoren har en diameter på 149 meter. Høyt, men likevel ikke høyt til landbasert vindkraft å være.

– Totalhøyden blir på 180 meter. Turbiner som bygges for landbasert vindkraft ligger nå på et sted mellom 180 og 220 meter. På Øyfjellet har vi så gode vindforhold at vi kan bygge litt lavere enn om man hadde bygd andre steder, opplyser Hammarqvist til TU.

I 2019 ble det produsert 5,5 TWh vindkraft i Norge, 43 prosent mer enn i 2018 og en klar ny rekord, ifølge SSB. Vindkraft sto for 4,1 prosent av norsk kraftproduksjon.

Denne videoen viser litt av produksjonsprosessen. Videoen er laget av The Nordex Group og ikke av en uavhengig redaksjon:

 

Les også