NETTARKIV

Kjøper seg opp i øst

2. apr. 2001 - 07:15

Sammen med EBRD, den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling, kjøper Norks Hydro 40,8 prosent av de utestående aksjene i Slovalco as, en slovakisk produsent av primæraluminium.

Etter dette vil Hydro og EBRD eie 40 prosent hver av de stemmeberettigete aksjene i Slovalco, mens det slovakiske selskapet ZSNP vil eie de resterende 20 prosent. Kjøpet verdsetter Slovalcos egenkapital til ca. 1,7 milliarder norske kroner (187,5 millioner dollar). Aksjekjøpet er avhengig av godkjennelse fra de slovakiske konkurransemyndighetene.

Forsyner øst

– Fra Slovakia kan vi forsyne kunder, særlig i Sentral og Sør-Europa, med pressbolt og støpelegeringer av høy kvalitet på en gunstig måte, uttaler Jon-Harald Nilsen, leder for lettmetallvirksomheten i Norsk Hydro i en pressemelding.

Ansvarlige i påpeker at avtalen er et vesentlig skritt i retning av å restrukturere og privatisere ZSNP. Siden Slovalco as ble etablert i 1994 har Hydro og EBRD eid 20 prosent hver av de stemmeberettigete aksjene i Slovalco (10 prosent av de utestående aksjene).

Selskapet ble dannet for å fullføre byggingen av et moderne aluminiumverk slik at eldre, forurensende enheter kunne stenges. I 2000 økte Hydro sin eierandel i Slovalco til 29 prosent av de stemmeberettigete aksjene (14,5 prosent av alle utestående aksjer).

Opsjonsavtaler

Hydro og EBRD har også inngått opsjonsavtaler som, hvis de utnyttes fullt ut, vil føre til at Hydro overtar EBRDs aksjer og dermed bli eier av 80 prosent av de stemmeberettigete aksjene i Slovalco. Den lengste opsjonsavtalen har varighet ut 2006.

Avtalen bekrefter det langsiktige samarbeidet mellom Hydro Aluminium og Slovalco, og viser samtidig den betydningsfulle rollen Slovalco har som leverandør av metallprodukter gjennom Hydros markedsapparat i Europa. Slovalco produserer pressbolt og støpelegeringer for Hydro.

Slovalco har sin virksomhet i Ziar nad Hronom, Slovakia. Styret i Slovalco besluttet nylig å utvide produksjonskapasiteten med 37.000 tonn. Dette investeringsprosjektet er anslått til ca. 720 millioner norske kroner, rundt 80 millioner dollar.

Hydros teknikk

Slovalco baserer seg på Hydros elektrolyseteknikk HAL230, som også vil benyttes til de nye cellene som skal bygges. Sammen med en allerede besluttet strømoppkjøring planlegges det å øke den samlete produksjonskapasitet i Slovalco fra 109.000 tonn i dag til 155.000 tonn i 2004.

Hvis selskapet utnytter hele sin elektrolysekapasitet og mulighetene for omsmelting, vil den totale produksjonen i 2004 kunne bli ca. 180.000 tonn støperiprodukter.

Norsk Hydros ledelse uttaler i pressemeldingen at deres mål er å styrke posisjonen som et av de store, integrerte aluminiumselskapene i verden. Ett viktig skritt er å sikre Hydros posisjon som markedsleder i Europa for aluminium.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.