IT

Kjøper satellitt med Spania

Satellitter er uunnværlige i dagens samfunn.
Satellitter er uunnværlige i dagens samfunn.
Trond Gram
9. nov. 2009 - 08:00

Forsvarets tilværelse som leieboer i ymse satellitter er over.

Etter flere år i tenkeboksen, har regjeringen nå besluttet å innlede et samarbeid med om anskaffelse av en kommunikasjonssatellitt til Forsvaret.

Effektiv overvåkning

Det er behovet for å kunne bidra til stabilitet og effektiv overvåkning av norske interesseområder, og å kunne håndtere episoder raskt og troverdig som gjør at behovet for satellittkommunikasjon øker og at Forsvaret nå blar opp for egen satellittkapasitet.

Nettverksbasert forsvar, sterkere militært nærvær i nordområdene, utenlandsoperasjoner i land som Tsjad og Afghanistan, samt oppdrag utenfor Somalia-kysten forsterker dette behovet.

Kjøper av spanjolene

Regjeringen har besluttet å innlede et bilateralt samarbeid med Spania om anskaffelse og drift av en kommunikasjonssatellitt. Prosjektet skal gjennomføres i samarbeid med selskapet Hidesat, delvis eid av den spanske staten.

Samarbeidet vil gi Forsvaret eierskap til en definert del av en felleseid satellitt med full kontroll over den norskeide delen av satellitten.

Ifølge en melding fra Forsvarsdepartementet vil Prosjektet sikre Forsvaret tilgang til sikker og robust bredbåndskommunikasjon over satellitt.

Billig alternativ

I statsbudsjettet som ble lagt frem tidligere i høst skrev Forsvarsdepartementet at det har utredet to ulike løsninger for prosjektet.

En basert på et internasjonalt samarbeid, og en basert på «et nasjonalt interdepartementalt samarbeid». Forsvaret falt altså ned på den første løsningen.

Disse alternativene er billigere enn å leie egne satellittjenester, slik Forsvaret gjør i dag. Kostnaden på dette er beregnet til mellom fem og åtte milliarder frem til 2024.

Det billigste alternativet, å skyte opp en egen satellitt, krever ifølge departementets overslag investeringer på rundt 1,2 milliarder kroner. I tillegg kommer driftskostnader.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.