INDUSTRI

Kjøper satellittprodusent. Skal få fart på Norges rom-ambisjoner

I april kjøpte Kongsberg-konsernet tre mikrosatellitter fra Nanoavionics. Nå kjøper de 77 prosent av selskapet.

Kongsberg-Gruppen utvider sin produktportefølje til å inkludere småsatellitter.
Kongsberg-Gruppen utvider sin produktportefølje til å inkludere småsatellitter.
Sara EngesvikSara EngesvikJournalist
Jonas HøydalJonas HøydalJournalist
5. juli 2022 - 10:55

Kongsberg Defence & Aerospace har signert en avtale om å kjøpe det litauske småsatellittselskapet Nanoavionics, skriver Kongsberg-Gruppen i en pressemelding tirsdag morgen.

– Ved å kjøpe opp Nanoavionics utvider Kongsberg sin romfartsporteflølje til også å ha produkter og teknologi for design og produksjon av småsatellitter, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg-Gruppen.

Småsatelitter er, ifølge Forskning.no, satellitter som veier mindre enn 500 kilo. En underkategori av dette er mikrosatellitter som veier mellom 10 og 100 kilo. Kongsberg-Gruppen annonserte i april at de kjøpte tre slike mikrosatelitter fra Nanoavionics. 

Satser på romfart

Når Kongsberg-Gruppen nå har inngått en avtale om å kjøpe Nanoavionics, er det med planer om å vokse i romteknologisektoren og bidra i Norges romambisjoner, står det i pressemeldingen.

Selskapet er allerede en av de ledende norske bedriftene på romindustri. Gjennom Kongsberg Satellite Service tilbyr de kommunikasjonstjenester for satellittdata, med verdens største kommersielle antennepark på Svardbard. 

Les også

Med oppkjøpet av Nanoavionics utvider Kongsberg-Gruppen sin eksisterende satelitt- og romfartssatsning.

– Markedet for småsatellittkonstellasjoner vil øke fremover innenfor både det kommersielle og innenfor sikkerhets- og forsvarsegmenter, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

Utvider med 6000 kvadratmeter

Selskapet åpner også nytt bygg i Arsenalet Teknologipark på Kongsberg. Det nye Cosmos-bygget er 6000 kvadratmeter stort og skal huse romfartsdivisjonen til Kongsberg.

Fra åpningsseremonien.
Fv: Eirik Lie, President Kongsberg Defence & Aerospace, Christian Omholt, Director Strategic Project Space & Surveillance, Bjørn Arild Gram, Forsvarsminister (Sp), Daliborka Peki, leder for Kongsberg Teknologipark, Kari Anne Sand, Ordfører (Sp) Kongsberg, Sylvi Nærbø, Director Business Support Space & Surveillance, og Eva Kristin Eri.
Bilde:  Kongsberg Defence & Aerospace

Det er her produktene som skal ut i verdensrommet, skal utvikles og produseres. Det blir det største i Norge for romfartsteknologi.

- Ved å legge Cosmos her ute på Arsenalet gir det muligheter for å knytte sammen flere av våre spesielle fagmiljøer innen produksjon og utvikling, sier Lie.

Bygget inneholder et 2500 kvadratmeter stort produksjonsanlegg og vil kunne skape 100 nye jobber i lokalmiljøet, ifølge selskapet.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.