KRAFT

Kjøper klimakvoter fra Kina

OLJESTOPP: Finansminister Kristin Halvorsen åpner for at en ny regjeringsavtale, Soria Moria 2, kan sette begrensninger for oljeutvinning på norsk sokkel.
OLJESTOPP: Finansminister Kristin Halvorsen åpner for at en ny regjeringsavtale, Soria Moria 2, kan sette begrensninger for oljeutvinning på norsk sokkel. Bilde: Jarl Fr.Erichsen
Mona Strande
20. des. 2007 - 08:09

Kontrakten undertegnes i løpet av få uker, og dermed får Norge verdifulle kvoter de kan legge frem for FN i sitt klimaregnskap i 2013 skriver Aftenposten.

– Best og sikrest

Finansdepartementet har hatt kvotekjøp for å slippe ut i alt 1 million tonn CO 2-ekvivalenter ute på anbud, og mottatt ti tilbud fra Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Utbyggerne av Dahuashui kraftverk i Quingshui-elven, i Guizhou-provinsen sør i Kina, fikk tilslaget på å levere kvoter for å slippe ut 195.000 tonn CO 2 hvert år fra 2008 til 2012.

– Det er fordi vi har vurdert det som det beste og sikreste. Vi må være sikre på at det faktisk fører til reduksjon i utslippene, og at det ikke er spørsmål om hvor klimaeffektivt det er. Prisen på kvotene har også hatt en betydning, sier Halvorsen om hvorfor valget falt på Dahuashui-prosjektet.

Kvotehopp neste år

Det kinesiske prosjektet inkluderer en 131 meter høy demning, og vil ifølge Aftenposten produsere mer strøm enn Alta-kraftverket årlig. Et område på 7,6 kvadratkilometer neddemmes.

I år har Finansdepartementet fullmakter til å inngå kontrakter om kvotekjøp for 200 millioner kroner. Neste år trappes dette kraftig opp. Da kan det inngås kontrakter for 4,1 milliarder kroner for levering neste år eller senere.Neste år kan Finansdepartementet komme til å kjøpe kvoter for over fire milliarder kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.