KLIMA

Kjøper klimakvoter for 12 millioner

Tirsdag 18. januar 2005 ble verdens største fly - A380 -avduket på flyplassen i Toulouse.
Tirsdag 18. januar 2005 ble verdens største fly - A380 -avduket på flyplassen i Toulouse. Bilde: AIRBUS
Tore Stensvold
15. mai 2007 - 15:26

Fra og med i år skal staten kjøpe seg til bedre klimasamvittighet når ansatte flyr ut av landet og hjem igjen i tjensteøyemed.Ifølge Revidert nasjonalbudsjett finnes det ingen samlet oversikt over hvor mye de 133.057 statsansatte flyr til utlandet hvert år.

Kyoto i tillegg

Men i og med at staten nå vil kjøpe klimakvoter for de reisendes CO 2-utslipp, har finansdepartementet regnet ut at det sikkert vil koste 12 millioner kroner.

Kvotene kommer i tillegg til det som kjøpes for å oppfylle Kyoto-avtalen.

Ingen oversikt

I Revidert skriver regjeringen: ”Det har ikke latt seg gjøre å foreta nøyaktige beregninger av CO2-utslippene knyttet til statsansattes internasjonale tjenestereiser med fly. Dette skyldes at det per i dag ikke eksisterer noen samlet oversikt over reisevirksomheten i staten. En slik samlet oversikt må omfatte ikke bare antallet reiser, men også lengden på den enkelte reise. En nøyaktig beregning ville derfor forutsette en manuell gjennomgang av hver enkelt reiseregning.”

Det gidder ikke regjeringen å bruke tid og penger på. Derfor slås det fast:

120.000 tonn/år

”Utslippene av CO 2 fra statsansattes internasjonale tjenestereiser er anslått med utgangspunkt i tilgjengelig informasjon om reisevirksomheten til et bredt utvalg av departementene. Basert på en antagelse om at reisevirksomheten i de utvalgte departementene er representativ for den samlede reisevirksomheten i staten, kan det anslås at statsansattes internasjonale tjenestereiser med fly gir et CO 2-utslipp på om lag 120 000 tonn per år. Med en forventet gjennomsnittlig kvotepris for 2007 og 2008 på 100 kroner per tonn CO 2, kan den samlede kvotekostnaden knyttet til statsansattes internasjonale tjenestereiser med fly anslås til om lag 12 mill. kroner for 2007. Det foreslås derfor at det samlet legges opp til å bruke 12 mill. kroner for å dekke kjøp av klimagasskvoter for de anslåtte CO 2-utslippene fra statsansattes internasjonale tjenestereiser med fly i 2007.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.