ENERGI

Kjøp din egen CO2-kvote

Finn Halvorsen
1. mars 2006 - 15:28

Her er adressen for den virkelig miljøbevisste: http://skarv.snf.se/snf/co2/index.asp .

Ved å klikke deg inn på denne adressen kan du kjøpe deg god CO 2-samvittighet for 350 svenske kroner pr tonn.

Värdebrev

Du får til og med tildelt et verdibrev som du kan ramme inn og henge på veggen som bevis på din miljøbevissthet.

Men skal du gjøre skikkelig opp for deg i forhold til hva du faktisk bruker, bør du nok antagelig bla opp nok penger til å kjøpe fire tonn.

Hjelper det?

Hvordan hjelper så dette miljøet? Siden du som privatperson ikke er kvotepliktig, forsvinner den mengden du kjøper ut av markedet. Industrien må altså redusere sine utslipp tilsvarende ditt kjøp.

Om du skulle bestemme deg for å kjøpe noen kvoter, er det kanskje også greit å være klar over at du ikke bare støtter miljøet, men også Svenska Naturskyddsföreningen.

Spar, men bruk 110' Euro

Prisen på kvotene er nemlig langt høyere enn på NordPool, hvor industrien kjøper og selger CO 2-kvoter. Der lå prisen på rundt 22 euro pr tonn ved årsskiftet.

Ulempen er at du der kanskje må kjøpe 5000 tonn i slengen.Også i Norge

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund sier at de foreløpig ikke har tilbud om kjøp av CO 2, men at det trolig vil komme på banen i løpet av året.

– Men vi må ha industri og næringsliv med som støttespillere for å få det til, sier han. Han tenker seg også at fremtidige konferanser i Naturvernforbundets regi dekkes inn med kvoter tilsvarende det deltagerne bruker ved å ta fly eller bil til arrangementene.

– Det er likevel viktig å understreke at kjøp av kvoter ikke må bli en sovepute. Det viktigste er å redusere våre utslipp i hverdagen, sier Haltbrekken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.