KRAFT

– Kjøp CO2-kvoter

TROR PÅ KVOTEKJØP: Kvoteekspert Stig Schjølset i Point Carbon vet hvor han ville puttet pengene sine nå.
TROR PÅ KVOTEKJØP: Kvoteekspert Stig Schjølset i Point Carbon vet hvor han ville puttet pengene sine nå. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
8. jan. 2009 - 15:01

– Jeg ville kjøpt kvoter for noen tonn CO2, og satt dem på en konto hos SFT. Det tror jeg ville vært en god investering, sier Schjølset med et smil.

Schjølset er senioranalytiker i analyseselskapet Point Carbon, og er ekspert på klimakvoter. Nå deltar han på seminaret ”CO2-håndtering – er vi i rute” under Kursdagene 2009, som finner sted i Trondheim.

Kvoteprisen opp

Selv har han som rådgiver i Point Carbon ikke muligheten til å investere i kvoter, men han har klokketro på at kvoteprisen som nå ligger på 15 euro skal opp.

– Vi tror at kvoteprisen blir høyere, både i fase to og fase tre. Prisen vil gå opp, når folk skjønner hvor stramt markedet vil bli mot 2020, sier Schølset, som viser at EU skjerper kvotesystemet etter 2012.

– Fase tre er bestemt nå. Det er kun mindre ting som gjenstår.

Privatmarkedet faller

Statens forurensningstilsyn (SFT) åpnet sin nettbutikk med kvotesalg i oktober 2008.

Ferske tall viser at salget av klimakvoter til privatpersoner ble halvert fra 2007 til 2008. Det anser ikke Schjølset som et problem.

– Privatmarkedet er en veldig liten del av dette markedet. Det har også vært et marked med mange useriøse aktører, sier analytikeren, som er mer opptatt av å få på plass et system som gjør at alle må bidra.

USA kommer

Han har derimot liten tro på at det skal komme på plass et felles globalt kvotesystem med det aller første.

– Da må man få Kina og India til å påta seg forpliktelser. Det vil de ikke gjøre i København.

Schjølset har mer tro på at Obama vil få på plass et kvotesystem innen 2010.

– Med EU og USA begynner det å ligne et globalt marked. Da vil trolig andre land som Australia og New Zealand hekte seg på. Det kan skje innen 2015.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.