KRAFT

Kjøling med varmepumpe koster lite

Varmepumpens innedel. De fleste typer kan også brukes til kjøling om sommeren. Da går imidlertid strømregningen opp. Besparelsen på strømregninga blir dermed ikke like god. Likevel koster kjølingen relativt sett lite.
Varmepumpens innedel. De fleste typer kan også brukes til kjøling om sommeren. Da går imidlertid strømregningen opp. Besparelsen på strømregninga blir dermed ikke like god. Likevel koster kjølingen relativt sett lite.

Varmepumpeleverandørene slår tilbake mot dem som hevder at det er energisløsing å bruke pumpene til å kjøle ned lufta.

— Vi har regnet nærmere på dette. De færreste klarer å bruke energi for mer enn 200 kroner i året når de lar varmepumpa gå som luftkjøler, sier daglig leder i ABK AS Klimaprodukter, Daniel Kristensen. som representerer Toshiba varmepumper,Liten forskjell

Varmepumpene har lettere dager når de skal brukes til å senke temperaturen. Differansen mellom lufttemperaturene er mye mindre.

– For det første går en moderne varmepumpe på svært lavt turtall når den kjøler. Den skal typisk skape en temperaturdifferanse på fire til fem grader, mens om vinteren, når pumpa virkelig jobber, skal den typisk skape 30 graders differanse eller mer.

Billig

Ifølge ABK AS Klimaprodukter, som representerer Toshiba varmepumper, er virkningsgraden svært høy i sommervarmen.

– For hver kWh du flytter ut av huset går det typisk med 250 Wh. En annen faktor er at strømprisen oftest er veldig lav når det er behov for kjøling, sier Kristensen.

Få kjøler

En to år gammel undersøkelse fra Nord-Trøndelag Forskning viser at 63 prosent av alle som har varmepumpe aldri bruker den til luftkjøling. 21 prosent bruker den en uke eller mindre og resten mellom to og tre uker.

— Slikt blir det ikke mye energiforbruk av og folk med varmepumpe kan godt unne seg den ekstra komforten det er å slippe å svette de få virkelig varme dagene vi har her i landet, sier Kristensen.

Bedre klima

Kristensen peker på samme undersøkelse viser at over 90 % av varmepumpekundene opplever en forbedring av komfort og inneklima etter å ha investert i en varmepumpe.

For allergikere er det ofte en lettelse å slippe og lufte kraftig for å unngå høy innetemperatur. De fleste gode varmepumpene er også effektive luftrensere slik at støvbelastningen inne reduseres.

Les mer om: