NYHETER_BYGG

Kjøletårn reduserer vannforbruk

Leif Haaland
2. mai 2005 - 15:19

Kjøletårn benyttes til å kjøle industrielle prosesser og luftkondisjonering.

De er storforbrukere av vann, men uten slike tårn ville vannforbruket vært langt større. Da ville systemene operert ved engangs gjennomstrøming.

Tor Halvorsen og Erik Sonerud i Arcon as sier at kjøletårn som benyttes i forbindelse med luftkondisjonering, bør renses grundig og desinfiseres minst to ganger i året. Dermed reduseres risikoen for oppblomstring av legionellabakterier. Klor desinfisere anlegget helt.

Rundt en prosent av vannet som sirkulerer, fordamper når det fjernes varme. På grunn av fordampingen, oppkonsentreres salter og mineraler i vannet.

Etter hvert må noe vann tappes av og friskt vann fylles på. Ellers blir konsentrasjonen av salter for høy. Dette kontrolleres automatisk ved å måle vannets ledningsevne. Når grenseverdien nås, åpnes avblåsingsventilen. Den stenger igjen når ledningsevnen blir lav nok.

Hvor dyrt det er å erstatte vanntapet, avhenger av hvor vannet tas. Vann fra kommunalt vannverk er ofte dobbelt så dyrt som vann behandlet i eget renseanlegg, ifølge ekspertene fra Arcon.

Mineralavleiringer kan føre tll korrosjon og varmeoverføringstap. Men det er heller ikke uproblematisk å fjerne mineralene fra påfyllingsvannet. Demineralisering beskytter mot beleggdannelse, men øker korrosjonen uakseptabelt, ifølge Halvorsen og Sonerud.

Det som kreves, er et godt vedlikehold. Vannbehandling med anerkjente kjemikalier og regelmessig rengjøring er derfor nødvendig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.