IKT

Kjøkkenveien til innsparing

25. jan. 2001 - 11:50

Den ene svartskodde og dresskledte mannen etter den andre entret podiet. Pene og tekkelige med businessfrisyre og håndholdt PC snakket de mer eller mindre uklart om sine bedrifter og sine behov. Så ble monotonien brutt, da Randi Lied Gikling tok sats. Med skarpt blikk, olabukse og rufsete, langt hår ga hun tyske industriledere en presis skisse av hva slags samarbeid Embla ønsket seg, målet med å bli med reisen til Tyskland og hva hun kunne tilby tilhørerne: Programvare som rasjonaliserer kjøkkendriften på sykehus og sparer kostnader – utviklet av Embla i Kristiansund.

Scenen utspant seg i september i fjor, da Statens distriktsutviklingsfond (SND) inviterte norske IT-bedrifter til Tyskland. Teknisk Ukeblad bestemte seg der og da for at Embla måtte besøkes.

Orkan i kastene

Sammen med mannen, Olav Gikling, startet Randi Lied Gikling bedriften Graftek. – Med f og k, på norsk, understreker hun. Senere endret de navnet til Embla, som var verdens første kvinne i henhold til gammel norrøn skapelsesmyte. Embla representerer vekst, kreativitet og fruktbarhet.

Første arbeidsdag i egen bedrift, 2. januar 1992, vasset de to ingeniørene fra Trondheim Ingeniørhøgskole rundt med gummistøvler i 20 cm vann. Orkanen hadde herjet Nordmøre, og taket på bygningen var revet av. Luftfuktigheten var 98 prosent og vannet flommet bokstavelig talt overalt. – Vi fikk vårt første oppdrag fra Storebrand. Det gikk ut på å gå gjennom vårt eget utstyr.

Siden har selskapet gått med overskudd. – Jeg liker å finne worst-case-punktet. Går det bra da, kan det bare gå bedre.

Randi er sjefen, mens mannen Olav liker seg bedre dypt inne i maskinenes indre. Arbeidsfordelingen er ikke helt comme il faut i det moderne Norge. – Jeg har opplevd ved flere anledninger at besøkende kommer inn på mitt kontor, ser på meg og spør: Er det ingen her?

Fra olje til sykehus

Forretningsidéen var å lage storformat datagrafikk, men dette slo ikke gjennom i det norske markedet. Etter hvert ble det mer programmering, og Graftek leverte inspeksjonssystem for tekniske installasjoner, vedlikeholdsprogramvare og baseadministrasjon. Selskapet satset mer på IT-konsulentvirksomhet, drift og installasjon av nettverk, servere og kommunikasjon. Salget gikk bra, men det var arbeidstimer som ble solgt. Kundene ble sittende med eierrettighetene til programvaren firmaet hadde utviklet, og noe av den ble også videresolgt.

Randi Lied Gikling og utviklingssjef Unni Alsvik startet en systematisk jakt på egne produkter.

I forbindelse med byggingen av nytt regionsykehus i Trondheim bevilget staten et antall millioner kroner for å få norske bedrifter på banen. Randi Gikling deltok på et møte hvor bedrifter i Nordmøre ble invitert til å bli med. – Etterpå dro vi rett til det lokale sykehuset. Vi spurte og grov og maste for å finne noe å satse på.

OFU-kontrakt

De fant det på kjøkkenet, der sjefen brukte uforholdsmessig mye tid på å føre manuelle lister over innkjøp av råvarer og distribusjon av mat til pasientene. – Vi sendte inn et kortfattet prosjektforslag og ble invitert til Trondheim. Det resulterte i en OFU-kontrakt (offentlig forskning og utvikling) med SND som finansiell partner og RIT2000-prosjektet som kunde. Arbeidet med programmet Nutshell var formelt startet.

Sykehusene strømmet på, det var kun plass til regionsykehusene i Tromsø og Trondheim sammen med Ullevål og Rikshospitalet. Senere måtte Rikshospitalet trekke seg på grunn av flyttingen. Idet programvaren står foran endelig lansering, har Embla mottatt forespørsler både fra Island og fra et sykehus i Singapore, drevet av munker, forteller Gikling.

Begeistrede sjefer

Kjøkkensjef Stein Fredriksson på Regionsykehuset i Tromsø (RiTø) syns Emblas innsats er veldig spennende. – I dag eksisterer ingen gode totalløsninger som er utarbeidet med tanke på hvor komplisert det er å drive kjøkken på et sykehus, sier Fredriksson. Han vil likevel ikke love noe kjøp på forhånd. Brukervennlighet og reaksjonstid blir helt sentralt, og han har ennå ikke sett brukermodulene som skal finnes på avdelingene.

Kjøkkensjef Vidar Arnesen på Ullevål Sykehus tar imidlertid ingen forbehold i sin begeistring: – Vi må være dumme hvis vi ikke kjøper dette her.

På sikt vil kjøkkenet på Ullevål måtte selge produkter til avdelingene. Da må de ha system for fakturering, lagerhold, dietter og annet som i dag skrives manuelt. Arnesen anslår at besparelsene for Ullevål Sykehus alene fort vil nå opp i et par millioner kroner årlig ved bruk av Emblas system.

Tunga rett i munnen

Gikling forsøker å holde tunga rett i munnen. Først skal programmet ferdigstilles for norske sykehus. En forhandleravtale er praktisk talt klar med Merkantildata. På Tysklandsturen fikk hun kontakt med Siemens Business Services. – De var litt overrasket over at vi ikke bad dem om penger. Siemens er store innen sykehussektoren i Tyskland og kan være en interessant partner for oss. Vi har fortsatt kontakt.

Halve Embla arbeider fortsatt med IT-konsulentvirksomhet, drift og installasjon av nettverk, servere og kommunikasjon. Uavhengig av programvareutvikling til sykehussektoren skal gamle kunder innen oljebransjen fortsatt betjenes, både med programvare og maskinvare. Embla skal ha flere ben å stå på og vil ikke bli noe ensrettet programvarehus.

– Egentlig skulle vi ikke ha eksistert. Vi er en IT-bedrift i Distriktsnorge, ledet av en kvinne. Etter SNDs statistikker fins vi ikke!

Nutshell er et administrativt system for håndtering av logistikk for

storkjøkken. Programvaren omfatter alt fra næringsberegning og prisberegning

av varer, produkter, menyer og menyplaner, til oppskrifter, bestilling av varer

fra leverandør og ordrer fra sykehusets avdelinger med etterfølgende

fakturering. Nutshell er modulbasert, noe som gjør det mulig å kun kjøpe de

modulene man har behov for. Systemet skal passe like godt på en restaurant som på et hotell.

Totalt er det planlagt 15 moduler. Systemet er tilpasset Internett. Ingenting ligger hos brukerne. Serveren bør være av god kvalitet, kravene til maskinvare hos avdelingene er så små at de ikke skaper vanskeligheter selv for underfinansierte sykehus med gammelt utstyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.