NETTARKIV

Kjernekraft

19. des. 2003 - 15:40

Morgendagens kjernekraftverk vil produsere elektrisitet av en gruppe med for eksempel åtte tradisjonelle reaktorer og en neste generasjons breeder-reaktor. Uranstavene blir erstattet med uranpellets.

Etter bruk vil pelletsen bli tilsatt nytt uran og reprosessert for gjenbruk. Siste stopp i kjeden, når pelletsen ikke lenger kan brennes i de tradisjonelle reaktorene, er breeder-reaktoren. Denne prosessen fører til så god utnytting av uranet, at avfallsmengden blir redusert med fantastiske 99 prosent i forhold til dagens reaktorer.

IUPAP-gruppen mener at denne linjen krever realistisk utviklingsarbeid. Japan ligger langt fremme og har flere breeder-reaktorer er under bygging.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Vann blir erstattet av helium som kjølemedium samtidig som ny og moderne overvåkings- og prosessteknikk gir bedre sikkerhet mot ulykker enn i dag.

- Det store utfordringen med kjernekraft, er om anleggene plasseres i land med utilfredsstillende regelverk og forståelse for sikkerhet, sier Samseth. Han tror nye generasjoner som vokser opp, ikke vil ha den intense frykten for kjernekraft som har vært rådende i noen år nå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.