KRAFT

– Kjempesuksess i Uganda

ETTER PLANEN: Her, i Bugoye i Uganda, har norske TrønderEnergi bygget et vannkraftverk på 13 MW før skjema og bare litt over budsjett.
ETTER PLANEN: Her, i Bugoye i Uganda, har norske TrønderEnergi bygget et vannkraftverk på 13 MW før skjema og bare litt over budsjett. Bilde: Norfund
Stein Jarle Olsen
5. okt. 2009 - 08:05

Onsdag er utviklingsminister Erik Solheim i Bugoye i Uganda for å åpne det første norske vannkraftprosjektet i Afrika.

Kraftverket, som etter norske forhold er på magre 13 MW, ser ut til å kunne bane vei for flere norske kraftinvesteringer på kontinentet.

– Imponerende

Bugoye-kraftverket er kommet i stand gjennom et samarbeid mellom TrønderEnergi og Norfund, som er statens investeringsfond for utviklingsland.

– Så langt er Bugoye-kraftverket en kjempesuksess for oss. Vi klarte å få TrønderEnergi med oss, og dette selskapet har gjort en imponerende jobb. Bugoye åpnes nesten på budsjett, og tre måneder før tidsskjema, sier admininistrerende direktør Kjell Roland i Norfund til Finansavisen.

Tidligere i år sa Roland til Teknisk Ukeblad at det ville være en "kjempeprestasjon" om man fikk dette til.

Les saken: Kraftbransjen på vei til Afrika

Flere prosjekter på gang

– Vi håper dette kan bli et flaggskip, slik at vi igjen kommer i gang med kraftutbygging i Afrika. Det er helt avgjørende for fattigdomsbekjempelsen, sier Roland.

Han opplyser også at Norfund jobber med seks-sju nye vann- og vindkraftprosjekter i Afrika, og at det skal være mulig å realisere flere av dem. Sannsynligvis vil 2 til 4 prosjekter få godkjent-stempel i 2010.

– I så fall snakker vi om opptil 200 millioner dollar i norsk egenkapital. Med en egenkapitalandel på 35 prosent kan det bety opptil 3,5 milliarder kroner i norske kraftinvesteringer bare neste år hvis alt går bra.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.