Industriroboter

Kjemperobot må håndtere varmen – operatøren flytter til kjølig kontrollrom

Tapping av ferrosilisium fra smelteovner er tøft – av og til må operatørene rømme på grunn av varmen. Nå skal prosessen bli helautomatisk.

Giga-roboten er den største i Kukas modellspekter. Her klargjøres roboten på Mechatronics Innovation Lab for en langt tøffere jobb hos Elkem. Så varmt kan det bli at Momek må lage rømmingsvei for roboten (Foto: Joachim Seehusen)
Slik ser tappekanalen ut, plugget igjen og klar for å bli boret opp av roboten. Bildet er fra tidlig fase i oppsettet, på Mechatronics Innovation Lab i Grimstad. (Foto: Joachim Seehusen)
Disse fire skal helautomatisere tappeprosessen til smelteverk med roboten i bakgrunnen. Fra venstre, idéinnehaver og dalig leder i Momek Services, Alexander Johansen, Svein-Inge Ringstad, daglig leder MIL, Finn Oscar Karlsen, daglig leder i systemintegratoren Pioneer Robotics og Bjørn Audun Risøy, daglig leder i Momek Invest. (Foto: Joachim Seehusen)
En operatør på Elkemsa smelteverk i Rana tar prøver for test. Snart kan prosessen styres fra et kjølig kontrollrom. (Foto: Elkem)

Tapping av ferrosilisium fra smelteovner er tøft – av og til må operatørene rømme på grunn av varmen. Nå skal prosessen bli helautomatisk.

I Mo i Rana i Nordland har Elkem et stort smelteverk for ferrosilisium. I smelteovnene kommer temperaturen opp i godt over 2000°C, metallet som tappes ligger i området 1500 – 1800°C.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå