NETTARKIV

Kjemper om å selge silisium til solindustrien

Det Trondheimsbaserte selskapet er etablert av Fesil AS i samarbeid med nederlandske interesser. Sintef-forskere har sittet i førersetet ved utviklingen av en ny produksjonsprosess som har fått navnet Sunsilc. Sintef har jobbet i ti år med å utvikle den nye metoden for framstilling av silisium.Vesentlig billigere

Målet er å kunne produsere solcellesilisium vesentlig billigere enn den ultrarene kvaliteten som benyttes av dagens solcelleprodusenter. Renheten blir noe mindre, men materialet skal kunne gi solceller med like høy virkningsgrad som i dag.

Utgangspunktet for silisiumframstilling er kvarts. For å få oksygenet ut av kvartssteinen benyttes kull og koks til smelteovnene. I Sunsilc-prosessen benyttes blant annet ultrarent karbon, såkalt carbon black, som forurenser silisiumet mindre.Lang erfaring

Sintef har under ledelse av forskningssjef Aud Wærnes jobbet med dette prosjektet i snart ti år, blant annet også gjennom deltakelse i flere EU-prosjekter.

– Allerede for tre år siden produserte vi silisium i liten pilotskala, mens karbonfjerningen foregikk i stor laboratorieskala. Samtidig fikk vi med oss Fesil som industriell partner. Det var viktig å få med et industriselskap med stor metallurgisk kompetanse som også kan overføres til den nye prosessen, sier Wærnes.

I fjor etablerte altså Fesil datterselskapet Sunergy med Lars Nygaard som daglig leder. Han uttalte i sommer til Adresseavisen at målet er å starte storskala produksjon av silisium til solceller etter denne nye prosessen. Vi ringer Nygaard for å høre hvordan planen går. Han er ikke tilgjengelig, men vi får Fesil-direktør Einar Martin Skjølberg i tale.Avgjørelse ved årsskiftet

Schølberg er imidlertid lite meddelsom. Han bekrefter at arbeidet med Solsilc-prosessen går sin gang og at tidligere uttalelser står ved lag.

Det betyr at Fesil Sunergy vil ta en beslutning om hvorvidt Sunsilc-prosessen kan benyttes i storskala produksjon ved årsskiftet 2007-2008. Dersom svaret er ja, vil produksjonen kunne starte et års tid senere.

Men ingen konkrete planer foreligger. Bortsett fra at Nygaard tidligere har sagt at ved en eventuell produksjon vil fabrikken høyst sannsynlig legges til Norge.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.