KRAFT

Kjemper mot kraftlinje i Finnmark

Camilla Aadland
19. mai 2008 - 07:06

Økt kraftbehov ved en utvidelse av Snøhvit-anlegget på Melkøya og muligheter for mer vindkraft i regionen er hovedårsakene til at Statnett vil bygge kraftledningen.

– I tillegg vil den generelle leveringspåliteligheten få et betydelig løft, sier prosjektleder Steinar Bygdås i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Den 420 kV kraftledningen vil berøre åtte kommuner i Troms og Finnmark og koste ca. 2,3 milliarder kroner.

Heller gasskraft

– Dette vil være ett av de største naturinngrepene i Nord-Norge noensinne, sier sametingsrepresentant Tor Mikalsen. Han lister opp konsekvensene ledningen kan få:

– Den vil gå gjennom våtmarksområder, rødlistede fugleområder, påvirke biologisk mangfold og gå ut over reindriften.

Han er usikker på om det i det hele tatt er behov for kraftledningen.

– Det finnes alternative metoder for å få strøm til Snøhvit, sier han til Teknisk Ukeblad, og sikter da blant annet til at Hammerfest energi har planer om et gasskraftverk med CO 2-rensing.

Vil ha kabel

Også Naturvernforbundet i Finnmark vender tommelen ned for planene:

– Vårt hovedkrav er at planleggingsarbeidet stanses. Vi lever bra uten at det bygges et nytt trinn på Melkøya. sier leder Dag Elvin.

Alternativt ønsker Naturvernforbundet at det bygges et gasskraftverk med CO 2-rensing i Hammerfest.

Sjø eller nedgravd

– Hvis heller ikke dette går, ønsker vi at det utredes muligheter for sjøkabel eller jordkabel, sier Elvin. Han argumenterer med at kraftlinjen vil gå gjennom viktige biotoper for rovfugl, i tillegg til at den vil være skjemmende for fremtidig turisme.

NVE har hatt kraftledningen på en første høringsuttalelse, og en rekke instanser ønsker seg kabel. Dette er imidlertid uaktuelt, ifølge Statnetts prosjektleder.

– Å legge en slik ledning i kabel på land er ikke aktuelt. Selv på kortere strekninger sitter dette svært langt inne. Vi må forholde oss til en stortingsproposisjon som regulerer dette svært strengt. Hvis man teknisk sett kan komme frem med luftledning, skal man bruke det, sier Bygdås.Må på plass

Han åpner imidlertid opp for at noen av de eksisterende strømledningene kan kables, for å bedre inntrykket.

– Det er viktig å huske at en kabel på land ikke er uten inngrep den heller. Det krever en sammenhengende grøft, masse må sprenges ut og det må legges vei, sier han.

Statnett samarbeider med ABB og Siemens om ny kabelteknologi som skal gjøre det mulig å legge kabel også for høye overføringsbehov.

– Men dette er teknologi som ligger langt frem. Det er ikke aktuelt for dette prosjektet, sier Bygdås.

– Hvor sannsynlig er det at ledningen mellom Balsfjord og Hammerfest kommer?

– Hvis forutsetningene vi har lagt til grunn inntreffer, altså utbygging av Melkøya og ny vindkraft, så må ledningen komme. Dette er ikke mulig uten, sier han.

Høyspentledningen kan tidligst stå ferdig i 2014.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.