KRAFT

Kjemper for standarder

Standardisering av AMS–systemet er bare en av utfordringene for Norsk Elektroteknisk Komite (NEK).

Bilde: Espen Zachariassen

NEK

- Norsk Elektroteknisk Komite, NEK, ble opprettet i 1912 og er det eldste standardiseringsorganet i Norge.
- NEK er en selvstendig og nøytral organisasjon med ansvar for den elektrotekniske standardiseringsvirksomheten i Norge.
- NEK er det norske medlemsorgan i International Electrotechnical Commission (IEC) og European Committee for Electrotechnical Standardization (CENELEC).
- I oktober arangerer NEK det 76. IEC General Meeting 2012.

Komiteen har arbeidet for standardisering av elektrotekniske løsninger helt siden 1913, og er dermed det eldste standardiseringsorganet i Norge, med hundreårsjubileum i år.

I oktober arrangerer komiteen generalmøtet for den verdensomspennende organisasjon som arbeider for elektrotekniske standarder, The International Electrotechnical Commission (IEC).

Rundt tusen delegater fra rundt åtti land er ventet til Oslo. Det er første gang Norge er vertskap alene for dette arrangementet.

– Vi vil bruke generalforsamlingen for å synliggjøre standardiseringen og dens betydning for samfunnet, sier Tore Trondvold, som er prosjektleder for arrangementet.

Trondvold sammenligner det å jobbe for å innføre standarder med husarbeid.

NEK: Advarer mot milliardinvesteringen i AMS

Usynlig arbeid

– Ingen merker noe hvis et hjem er strøkent. Det er først når badet er skittent og det bare er en sur melkeskvett i kjøleskapet at noen legger merke til det, sier han.

Han påpeker at standardisering er særlig viktig innen elektronikkbransjen, der produkter i stor grad er internasjonale.

Et eksempel der standardiseringsorganene kom for sent til, er alle de forskjellige stikkontaktene i forskjellige europeiske land. Mer vellykket er for eksempel den nye standarden for mobilladere, der alle mobilbrukere nå etter hvert kan bruke samme lader – bortsett fra Apples Iphone.

– Hva er standardiseringsorganenes største utfordring?

– Å koble seg opp mot forskning og utvikling, så man tenker standardisering allerede på et tidligst mulig stadium, sier Trondvold.

1200005822.jpg

Forretningsfordel

NEK og Standard Norge har foreslått for Nærings- og handelsdepartementet at et mål om standardisering bør være en forutsetning for å motta forskningsstøtte, men uten gjennomslag så langt.

– Vi ønsker at man allerede på forskningsstadiet tenker på hvordan vi kan dele dette videre, ser hva som finnes på markedet og tar hensyn til standardisering, sier Trondvold.

Selv jobbet han i mange år med standardisering i Siemens før han begynte i NEK, og han peker på at bedrifter har mye å tjene på å holde seg oppdatert på det som er og vil bli standarder i bransjen.

– Når du utvikler et produkt, er det viktig å vite at det har en viss markedslevetid. Å delta i standardiseringsprosesser gjør at du har en form for garanti for at produktet er i henhold til gjeldende standarder når det er ferdig, sier Trondvold.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.