ENERGI

Kjemper for grønne sertifikater

Södra Cell på Tofte i Hurum kommune, Buskerud. Under celluloseframstillingen produseres større energimengder enn det fabrikken selv trenger. Energien gjenvinnes i en kjel og kan selges.
Södra Cell på Tofte i Hurum kommune, Buskerud. Under celluloseframstillingen produseres større energimengder enn det fabrikken selv trenger. Energien gjenvinnes i en kjel og kan selges.

Grønne sertifikater

Et grønt sertifikat er et bevis på at det er produsert en viss mengde energi med fornybare energikilder. De er dermed verdipapirer som produsenter av fornybar energi kan selge til aktører som ønsker eller som blir pålagt å dokumentere sin bruk av slik energi. Salg avgrønne sertifikater gir altså produsenten av fornybar energi et tillegg til den inntekten han får gjennomsalget av den fysiske produksjonen.

Kilde: OED

Södra Cell Tofte kjemper med nebb og klør for å bli inkludert i ordningen for grønne elsertifikater.

Men de foreløpig signalene er at eksisterende bioenergiproduksjon blir utelatt fordi målet er å stimulere til nye anlegg.

I Sverige er eksisterende anlegg inkludert.

Svenske konkurransefortrinn

–Vi har et handikap på 55 millioner kroner i forhold til svenske papirmassefabrikker på grunn at vi ikke får selge elsertifikater, sier Frank Tangen, informasjonsdirektør ved Södra Cell Tofte.

Han frykter at eierne heller velger å investere i Sverige.

Dermed står arbeidsplassene i fare.Vil øke produksjonen

Cellulosefabrikken på Tofte hevder å være Norges største produsent av bioenergi.

Fabrikken produserer like mye energi som hele Drammensregionen bruker i løpet av et år. Og produksjonen vil trolig øke hvis regjeringen inkluderer fabrikken i sertifikatordningen.

Södra Cells svenske fabrikker har investert over 500 millioner kroner i økt produksjon av biobasert elektrisitet.

– Jeg håper ikke politikerne ønsker at nok en treforedlingsfabrikk skal legges ned. Nå har de muligheten til å sikre konkurransevnen vår med et pennestrøk, sier Tangen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.