ENERGI

Kjempene på Havøy

Atle Abelsen
18. okt. 2002 - 14:25

Havøysund: Seksten trevingede kjemper hilser Hurtigruta og andre sjøfarende velkommen når de runder Havøya inn Breisundet i storm og stille. Særlig i storm, da snur de seg rundt motsatt vei av hva mennesker og dyr gjerne gjør i kulingkastene.

De dødelige snur helst ryggen til, bortsett fra når finnmarkingen krummer ryggen, knepper igjen og bretter opp kragen for å myse etter båter og klarvær. "Han Tykje", banner den værbitte lavt i fryktsom respekt når båra reiser seg og kastene blander hav og himmel i et salt og vått inferno.

Da er det at de trevingede, natt som dag, sommer som vinter, stirrer han Tykje like inn i kvitauget og maler kulingkastene om til volt og ampere.

Det er verdens nordligste og et av Europas største vindkraftanlegg som i disse dager er satt i drift på Havøygavlen ved Havøysund i Måsøy kommune i Finnmark. Norsk Hydro samarbeider med den nederlandske energigiganten Noun og vesle Norsk Miljøkraft i selskapet Arctic Wind AS, som har bygget anlegget.

Romantisk

Vindmøller, kaller danskene disse kjempene, som et romantisk ekko fra tidligere tider. Og vi er ikke mindre forvirret enn at vi tar etter. For ei mølle skal male, og disse murrer lavt og monotont i sydvesten og nordausten. Bortsett fra når styrken kommer opp i full storm, da vrir rotorbladene seg rundt slik at rotoren bremses. Eller når vinden en gang i blant faller under lett bris, og bare det tause nordlyset stjeler oppmerksomheten i den arktiske vinternatta.

Vindkjempene er heller ikke så høylydte. Jan Borch er nærmeste nabo til flokken, og han har få problemer med en tilværelse ved foten av fjellet.

- De synes mer enn de høres, sier fiskeriabeideren. Men han liker dårlig at fjellet antakelig blir stengt i perioder om vinteren av sikkerhetsmesige årsaker. Da kan det skje at isflak farer av vingene.

- Dette har ikke utbyggeren informert noe om. Da spørs det om den lokale velviljen til prosjektet hadde vært like stor. Havøygavlen er et yndet skiterreng og utfartssted for oss.

Turistattraksjon

Også utbyggeren og de lokale myndighetene tror på vindparken som et utfartssted og en turistattraksjon, men da mest om sommeren. Havøysund ligger i enden av en ni mil lang kystvei gjennom et fantastisk landskap. Først i 1987 fikk Jan Borch og hans 1300 naboer en veiforbindelse, som Vegvesenet i dag definerer som en av de prioriterte turistveiene i Norge.

De tyske og danske montørene fra Nordex som siden juli har arbeidet med å reise verdens største serieproduserte vindturbiner, har også fått anledning til å bruke og nyte den storslåtte naturen.

Nå har de pakket sine saker og reist videre til neste vindkraftanlegg. NCC, som har hatt ansvaret for byggingen av veiene, fundamentene og fremføringen av kabler, hadde i en periode om lag 40 mann i arbeid samtidig. Sammen med montørene fra Nordex og elektromontørene fra Ahlstom var det i den mest hektiske perioden rundt 60 mann i arbeid på anlegget.

Tilbake sitter to Nordex-ansatte, som skal operere og vedlikeholde anlegget de neste fem årene.

Driftsleder Karsten Ovesen er stolt av de moderne vindturbinene. - I motsetning til de fleste konkurrentene, er våre turbiner pitch-styrte. Det vil si at rotorbladene kan vris trinnløst for å hente maksimalt ut av energien i vinden. Rotorbladene på andre vindturbiner kan bare stalles, det vil si at de vris slik at de nesten ikke produserer noen effekt i det hele tatt.

Nordex har en enda større vindturbin i ermet, på 3,5-4 MW. I dag er turbinene utstyrt med gir og asynkrongeneratorer. I framtida kan de utstyres med synkrongeneratorer. Da kan giret fjernes, og vekten reduseres betydelig.

Heldige med været

- Vi har vært svært heldige med været i hele prosjektperioden, sier prosjektleder Tage Christensen fra Nordex. - Den risikable transporten av de enorme konstruksjonene sjøveien og opp i fjellet forløp helt uten overraskelser eller uventede problemer av noen art, og det var usedvanlig vindstille under monteringen av vindturbinene.

Han Tykje må ha et vennlig øye til menneskens siste påfunn ytterst mot Nordishavet. Kjeller Vindteknikk gjennomførte vindmålinger på Havøygavlen i 2-3 år, og målingene viste en årlig gjennomsnittsvind på 9,2 m/s.

Dette som gjør Havøygavlen til et av de best egnede områdene for vindkraft i hele Europa. At det (etter nordnorske forhold) nesten ikke har blåst under byggeperioden, er nesten ikke til å tro.

- Til og med snøen smeltet før påske, så anleggsarbeidet kom i gang uten problemer, sier Geir H. Leite hos byggherren Arctic Wind.

- Bare skodda voldte litt problemer. Vi kunne i perioder ikke se toppen av de 80 meter høye vindturbinene fra bakken. Men det er vanlig her ute ved kysten når det ikke blåser om sommeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.