INDUSTRI

Kjempeminus for Norske Skog

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen (t.v) i Norske Skog må notere seg et tap på 1,3 milliarder i siste kvartal i 2008. Her med styreleder Kim Wahl.
Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen (t.v) i Norske Skog må notere seg et tap på 1,3 milliarder i siste kvartal i 2008. Her med styreleder Kim Wahl. Bilde: Solum, Stian Lysberg
Stein Jarle Olsen
5. feb. 2009 - 07:59

Norske Skog offentliggjorde i dag tall for fjerde kvartal 2008.

Minus

Tallene viser et brutto driftsresultat på 922 millioner kroner, men nettoresultatet var likevel minus 1,3 milliarder, grunnet store negative verdiendringer på selskapets kraftkontrakter.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen påpeker imidlertid at tapet er sterkt påvirket av nedskrivninger og regnskapsmessige tap uten kontanteffekt.

– Vi har hatt en positiv utvikling gjennom hele 2008. Produksjonen er nå mer kostnadseffektiv og viktige innsatsfaktorer er blitt rimeligere i innkjøp. I tillegg har valutautviklingen, med en betydelig svekkelse av norske kroner gjennom siste halvdel av 2008, gitt svært positive utslag for Norske Skog, sier han.

Har kuttet

Netto kontantstrøm i fjerde kvartal var 732 millioner, opp fra 119 millioner kvartalet før.

De siste to årene har Norske Skog gjennomført et betydelig program for å redusere kostnadene og øke effektiviteten, og blant annet solgt unna en fabrikk i Tsjekkia og to fabrikker i Korea.

Programmet ble avsluttet ved utgangen av 2008, og resultatene skal ha vært tett opptil målsetningen.

– Forbedringsprogrammet har vært helt nødvendig for å motvirke de kraftige kostnadsøkningene vi har opplevd de siste årene, sier Rynning-Tønnesen.

Vil kutte mer

Selskapet planlegger ytterligere kostnadsreduksjoner i 2009 og 2010, og vil fokusere på å redusere gjelden gjennom kontantstrøm fra driften, lavt investeringsnivå og transaksjoner.

Man håper strømprisen skal være lavere i 2009, og at resultatet derfor vil bli bedre enn i 2008.

– Konsernets kostnadsposisjon er forbedret og produksjonskapasiteten er redusert for å møte en svakere etterspørsel. Fortsatt klarer vi ikke å oppnå resultater som gir en tilfredsstillende avkastning på kapitalen. For å nå våre mål om fortsatt forbedring av lønnsomheten og ytterligere reduksjon av gjelden, vil også 2009 bli preget av omstillinger og hardt arbeid, sier konsernsjefen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.