NYHETSBREV

Kjempeelg på anbud i Østerdalen

I august vil man møte en elg med uvanlige dimensjoner ved riksveg 3 i Østerdalen. Den er 10 meter høy og veier 15,3 tonn! Heldigvis for bilistene er den av stål og kommer ikke til å flytte på seg.

Skogens konge fortsetter å elge seg inn på de vegfarende i Østerdalen, men dette prakteksemplaret behøver de ikke frykte. Det vil holde seg i skinnet. (Ill.: Statens vegvesen)
Skogens konge fortsetter å elge seg inn på de vegfarende i Østerdalen, men dette prakteksemplaret behøver de ikke frykte. Det vil holde seg i skinnet. (Ill.: Statens vegvesen)
18. mars 2015 - 12:58

 

Det er en rasteplass på Bjøråa i Stor-Elvdal kommune som skal prydes med kjempen, som hevdes å være verdens største elgskulptur. Bygging av rasteplassen er sendt ut på anbud med frist 22. april.

Entreprisen omfatter alt arbeid på rasteplassen bortsett fra elgbygging. Elgen er utformet av kunstneren Linda Bakke og produsert i Kina. Torso, bein og hode kommer hver for seg til byggeplassen og blir satt sammen av kineserne. Entreprenøren skal koordinere montasjen.

 

Elgmøkk til å sitte på

Selv stålelger legger noe fra seg. I terrenget rundt rasteplassen blir det elgmøkk av granitt. Møkka får dimensjoner som står i forhold til elgen, og blir dermed godt egnet til å sitte på.

Kunstnerne Martine Linge og Helene Stub har laget elgmøkka. Det blir restriksjoner på bruk av maskiner når den legges ut for at skogen skal være mest mulig intakt.

Byggeleder Stein Morten Lieng i Region øst er klar over at oppdraget vil stille entreprenøren overfor uvanlige oppgaver, men han håper reklameeffekten vil gjøre oppdraget tiltrekkende. Kjempeelgen vakte betydelig oppmerksomhet allerede før kineserne begynte å bygge den.

 

Trinnvis åpning

De vegfarende får også mulighet til å sitte på tradisjonelle benker med bord. Disse skal settes opp under et 180 kvm stort tak. Under taket blir det også et servicebygg med toaletter og teknisk rom.

Rasteplassen er prosjektert av Norconsult. Taket og det tekniske bygget er tegnet av Lie Øyen arkitekter. Anlegget vil bli fullført trinnvis. I midten av august står elgen oppreist. I oktober skal rasteplassen være klar til bruk, og innen 1. juni neste år skal beplantning og grøntarbeid være avsluttet..

De totale omkostningene er beregnet til 22 millioner kroner. Prisen for elgen er ikke inkludert i det beløpet. Sparebanken Hedmark dekker alle utgifter for den. Det er en gave til Stor-Elvdal kommune, som vil ta seg av vedlikeholdet av dyret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.