OLJE OG GASS

Kjemikalieutslipp mot null på sokkelen

Kjemikalier og tilsetningsstoffer brukes i stort monn offshore. Dette bringes fram og tilbake mellom land og plattform via forsyningsskip.
Kjemikalier og tilsetningsstoffer brukes i stort monn offshore. Dette bringes fram og tilbake mellom land og plattform via forsyningsskip. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
19. juni 2007 - 12:07
Vis mer


Stavanger (NTB)-Mette Estep): I 1997 satte olje- og gassindustrien i Norge seg et mål som innebar null miljøskadelige utslipp til sjø på norsk sokkel.

Ifølge «Olje- og gassindustriens Miljørapport 2006» som foreligger tirsdag er dette målet nå nådd. I løpet av ti år er utslippene av miljøfarlige kjemikalier i sjøen redusert med 99 prosent, fra 4.161 tonn i 1997 til 42 tonn i 2006.

– Selvfølgelig er vi, som alltid, fornøyd med at utslipp av kjemikalier går ned, selv om vi helst hadde sett at det hadde skjedd før. Vi må heller ikke glemme at det gjenstår svært store utfordringer innen oljenæringen hva angår utslipp, sier doktor i marinbiologi Maria Fossheim i Bellona til NTB.

Dårlig rensing

Fossheim trekker fram at oljenæringen fremdeles heller store mengder produsert vann rett i havet. Dette er vann som pumpes opp sammen med oljen, og som går gjennom en renseprosess før det slippes tilbake i havet igjen. Bellona mener dette vannet likevel er langt fra rent nok, slik det er i dag. Oljeindustrien medgir at vannet inneholder rester av oljen.

– Disse såkalt naturlige stoffene i vannet er like miljøskadelige som flere kjemikalier. I tillegg øker mengden med produsert vann som helles ut, og det er ikke bra, sier Fossheim i Bellona.

Oljeindustriens Landsforening (OLF) innrømmer at forventede og planlagte utslippsreduksjoner for olje og andre stoffer i produsert vann er forsinket.

– Dette skyldes blant annet at det tar tid å få ny renseteknologi installert på innretningene offshore. Effekter av disse tiltakene er ventet å bli synlige i løpet av de to neste årene, loves det i årets miljørapport.

Latterlig lite

Direktør Lars Arne Ryssdal i OLF er totalt sett fornøyd med tallene fra 2006.

– En samlet industri har brukt mye tid og krefter på å utvikle miljøvennlige alternativer, bytte ut kjemikalier og på å minimere utslippene. Nå ser vi konkret måloppnåelse, sier han.

Han henviser til at også miljøskadelige utslipp til luft går ned, om enn noe sakte. I 2006 var samlet CO 2-utslipp fra petroleumsvirksomheten 11,8 millioner tonn, en nedgang på 3,4 prosent fra 2005. Utslippene av NO x var i 2006 54.416 tonn, en nedgang på 0,1 prosent fra 2005.

– Dette er så lite at det er direkte latterlig at de tør å skryte av det. Det blir ekstra grelt når vi vet at den økte produksjonen framover vil gi større utslipp, sier Fossheim.

Den største kilden til utslipp av CO 2 og NO x fra olje- og gassvirksomheten er turbinene på innretningene offshore. Næringen forklarer den svake nedgangen i utslippene med at miljøtiltakene som er gjort vil gi store fremtidige reduksjoner i CO 2-utslippene. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.