OLJE OG GASS

Kjemikaliefritt alternativ til fracking vinner internasjonal teknologipris

Fishbones én av flere norske vinnere.

Fishbones er ett av to små selskaper som vinner årets «Spotlight on new technology»-pris på Offshore Technology Conference (OTC) i Houston. Prisen får de for sin Dreamliner-teknologi, som er et kjemikaliefritt alternativ til fracking.
Fishbones er ett av to små selskaper som vinner årets «Spotlight on new technology»-pris på Offshore Technology Conference (OTC) i Houston. Prisen får de for sin Dreamliner-teknologi, som er et kjemikaliefritt alternativ til fracking. Bilde: Fishbones
Ina AndersenIna AndersenJournalist
3. apr. 2015 - 10:02

Vinnerne av Offshore Technology Conference’s (OTC) teknologipris er annonsert. Blant vinnerne er det Stavanger-basert selskapet Fishbones.

Fishbones får prisen for sin Dreamliner-teknologi, som er et kjemikaliefritt alternativ til fracking.

Industriens minste borekroner

Teknologien brukes for øke produksjonen i en brønn.

Den fungerer ved at hule nåler er installert inne i et rør, som nede i brønnen skytes ut ved hjelp av trykk, og som slik skaper små tunneler som forbinder brønnen med reservoaret.

Dreamliner-teknologien fungerer helt uten bruk av kjemikalier, og har i stedet små borekroner som borer seg gjennom steinen.

For å bore seg gjennom steinen bruker de bittesmå turbiner, en på hver av nålene. Det er ifølge Fishbones-gründer Rune Freyer industriens minste borekroner, bare 12 millimeter brede.

Det finnes produkter på markedet i dag som har samme effekt som Fishbones’ teknologi. Forskjellen er bruk av kjemikalier og påvirkningen det har på miljøet.

Les også: Norsk leteselskap kjøper 5 petaflops superdatamaskin

Flere norske

I alt 17 teknologier er i år tildelt utmerkelsen, to i samme kategori som Fishbones. Det er en egen kategori for små selskaper med under 300 ansatte, og er ny i år.

Fishbones er ikke eneste norske bidrag på lista. Også WiSub fra Bergen er tildelt den gjeve utmerkelsen, for sin teknologi Maelstrom Pinless Subsea Wet-Mate Connector.

Teknologien bruker mikrobølger til å transportere store mengder data gjennom vann.

Også teknologien bak verdens første undervanns våtgasskompressor, som skal på plass på Gullfaks, er nominert. Den er det OneSubsea som står bak.

Må være ny og innovativ

OTC er verdens største oljemesse, og arrangeres i Houston, USA. Hvert år deler den ut prisen «Spotlight on new technology», til de mest avanserte og innovative nye teknologiene blant utstillerne på messen.

«Spotlight on new technology» deles ut etter fem kriterier: Teknologien må være maksimalt to år gammel, den må være innovativ, det må være bevist at den virker, den må ha bred appell i industrien og ha signifikante fordeler sammenlignet med eksisterende teknologi.

Prisen deles ut i Houston i mai.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Les også: Slik lager de verdens mest avanserte og realistiske boresimulator

Norsk teknologi i toppsjiktet

Det er ikke første gang at norsk teknologi havner i toppsjiktet på den amerikanske messen.

I fjor fikk West Group samme utmerkelse, da for andre år på rad. I 2013 fikk Reelwell prisen for femte år på rad.

Fishbones fikk pris også under fjorårets ONS i Stavanger. Da for sin Fishbones-teknologi, som er forløperen til Dreamliner.

Les også:

Oljegigant dropper patentkrangel med norske gründere

Dette skipet kan løfte 420 tonn i ni meter høye bølger

Ny subsea-teknologi skal hindre oljelekkasje ved utblåsning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.