IKT

Kjapt som blekk

Det er tøft på det norske markedet for blekkskrivere. HP har forsynt seg grovt med markedsandeler, og i fjor var det i underkant av 30 prosent igjen til de andre aktørene. Canon tar nå et krafttak og bytter alle blekkskriverne sine. Teknologien blir kraftig oppgradert på alle de nye modellene.

Hastigheten til en blekkskriver bestemmes grovt sett av hvor mange dråper skriveren klarer å sette fra seg pr. tidsenhet. Dessverre virker nye kvalitetskrav til skriverne, slik som mindre dråpestørrelse, mot høyere hastighet. Det trengs flere ørsmå dråper til å produsere én side. Dette er en av årsakene til at skrivere som kan klemme ut av seg massevis av tekstsider i minuttet, trenger en evighet på en A4-side i fotokvalitet.

Økt dyseantall

Dette har canoningeniørene gjort noe med. De har økt dyseantallet drastisk på de nye modellene, og de har klart å øke avfyringsfrekvensen ut over det som tidligere var regnet som praktisk mulig. Det har de gjort ved å legge varmeelementet, som får blekket til å koke, så nært dyseåpningen som mulig. På tradisjonelle blekkdyser sitter elementet mye lenger bak.

På tross av at de nye modellene gir bedre utskriftskvalitet, har ingeniørene klart å øke utskriftshastigheten. Som alle de andre produsentene oppgis et voldsomt sideantall pr. minutt, men Canon ljuger neppe mer enn de andre. Vi har sette en demonstrasjon av de to nye toppmodellene, og hastigheten imponerer.

Sammen med blekkskriverne fra Xerox har Canons modeller en annen fordel vi skule ønske flere produsenter tok etter. Hver farge har en egen blekkbeholder. Det betyr at du slipper å kaste flerfargepatroner med mye blekk igjen når det er slutt på en av fargene

Toppmodeller

Canons nye toppmodeller, S600 og S800, kan begge adressere 2400 ganger 1200 punkter. Forskjellen mellom dem er at mens 600-modellen er en firefargeskriver som både gir topp kvalitet og utskriftshastighet, er S800 en seksfargeskriver som er optimalisert for fotoutskrifter.

For å klare både hastighet og kvalitet er disse modellene utstyrt med et skrivehode som dekker et bredt område av papiret med dyser. Det er 1200 dyser i hver farge pr. tomme, og det betyr at de nye modellene klarer å dekke arket med ørsmå 5 picoliter dråper med færre frem og tilbake-bevegelser enn konkurrentene.

På tross av at fotoskriveren S800 er vesentlig raskere enn den forrige tilvarende modellen, skriver den med dobbelt så høy oppløsning – 2400 ganger 1200 dpi. Hodene spytter ut ufattelig 11,5 millioner blekkdråper i sekundet. Dermed skriver den fotografier nesten dobbelt så raskt som forgjengeren og med en kvalitet som mange fotolaboratorier ville misunne dem.

25 års varighet

Kvalitetshevningen er et resultat av den høyere oppløsningen, en ny papirkvalitet og et nytt blekk, som sammen med papiret gir et større fargeomfang enn tidligere. Canon har også adressert fotoenes levetid og lover mer enn 25 års varighet på utskriftene. De har også kalibert fargene og blekket slik at aldringen skjer jevnt og ikke bidrar til at enkelte farger svekkes mer enn andre.

S800 er ikke skriveren for deg som bruker den mest til dokumenter, men det er ingen tvil om at denne modellen tar førsteplassen blant alle modellene i markedet som konkurrerer i fotomarkedet.

De som brenner av kjøpelyst, må dessverre smøre seg med tålmodighet. 800-modellen er klar for markedet først i april, mens 600 ikke kan leveres før i mai.

Blekkskrivermarkedet har også modeller for de prisbevisste. Canons S 400 og S450 er myntet på disse. Begge modellene har en oppløsning på 1440 ganger 720 punkter pr tomme. På samme måte som toppmodellene har lavprismodellene også det nye blekket med utvidet fargeområdet. De kan også skilte med høyere utskriftshastighet enn de modellene de erstatter. 400-modellen er en firefargeskriver, mens 450 er en seksfargeskriver som gir bedre utskrifter på fotografier.

Les mer om: