DATATELE

Kjappere flyinnsjekking med 3D

KJAPP MATTE: Dingsen i hånden er en datamaskin, den regner ultrakjapt og omsetter data til tredimensjonale, sylskarpe fargebilder på en monitor. Derfor vil du til høsten kunne komme raskere gjennom kontrollen når du skal ut og fly. I det minste på enkelte engelske flyplasser.
KJAPP MATTE: Dingsen i hånden er en datamaskin, den regner ultrakjapt og omsetter data til tredimensjonale, sylskarpe fargebilder på en monitor. Derfor vil du til høsten kunne komme raskere gjennom kontrollen når du skal ut og fly. I det minste på enkelte engelske flyplasser. Bilde: LPS
Stein Bekkevold
15. jan. 2007 - 07:48


Scannere av helsevesen-type brukes i dag for å belyse innholdet i bagasjen du tar med deg gjennom kontrollen.

Disse er altfor langsomme for dagens flyrafikk.

Det mener engelske Frank Baldwin, som er sjef for selskapet Rapiscan Systems Ltd. Selskapet tester ut ultraraske kontrollapparater.Kompleks matte

Bak oppfinnelsen ligger faget som mange får bukseskjelv av, matematikk.

Forskere fra Manchester University School of Mathematics har tatt i bruk spesielle regnemetoder enda en gang: Advanced math forteller kontrollørene nøyaktig hva som ligger gjemt i håndbagasjen, og gjør det på millisekunder.

Professor William Lionheart sier at det er en fryd for ham å se kompleks matte løse hverdagsproblemer.Flatt i dag

Med dagens system får kontrollørene et flatt 2D bilde av alt det rare vi har i håndbagasjen. Det kreves lang trening og grundig bildestudium å avsløre ting som man ikke skal dra med seg om bord.

Den nye teknikken gir skarpe 3D bilder som dessuten kan vris. Rapiscan Systems sier at de første apparatene bør kunne komme i salg alt til høsten.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.