IKT

Kitron-ansatte frykter de nye eierne

DEN GANG DA: Per Sølvberg i Kilsund-fabrikken i 1997. Han var den gang produksjonssjef, og strategien var vekst gjennom oppkjøp. Sølvberg har siden vært med på  etableringen Litauen.
DEN GANG DA: Per Sølvberg i Kilsund-fabrikken i 1997. Han var den gang produksjonssjef, og strategien var vekst gjennom oppkjøp. Sølvberg har siden vært med på etableringen Litauen. Bilde: Finn Halvorsen


Kitron er Norges desidert største produsent av elektronikkutstyr med store fabrikker blant annet i Kilsund og Arendal. Noe av produksjonen foregår allerede i Litauen.

Etter at det litauiske investeringsselskapet Hermis Capital i sommer kjøpte seg opp til ca 36 prosent av aksjene i selskapet, frykter de 600 ansatte ved fabrikkene i Aust-Agder at arbeidsplassene forsvinner østover.

Flaggskip utflagges?

Kitron har lenge vært flaggskipet i norsk elektronikkproduksjon. Kitron vokste i takt med at stadig flere norske elektronikkbedrifter fant det lønnsomt å avvikle egen produksjon og sette den ut til leieprodusenter.

Men selskapet så allerede tidlig at for å konkurrere med internasjonale størrelser som Flextronics, måtte selskapet også vokse gjennom oppkjøp. Dette har skjedd blant annet gjennom overtagelse av fabrikker i Sverige.

Suksess i Litauen

Likevel var det nødvendig å rette øynene lenger øst for å redusere produksjonskostnadene. Det resulterte blant annet i etablering i Litauen. Denne fabrikken kan så langt vise til gode resultater for selskapet.

Etter at Kitron nå har fått inn det litauiske selskapet som majoritetseier, frykter de ansatte i Aust-Agder for sine arbeidsplasser. Frykten ble ikke mindre av at de nylig kom i flertallsposisjon i selskapets styre, selv om siste ord i den saken kanskje ennå ikke er sagt.

Prosess påbegynt

Hermis Capital påpeker, som riktig er, at prosessen med å flytte produksjon til Litauen startet før de kom inn i bildet.

- Vi ser dette som en riktig strategi, og vil naturlig nok ikke reversere denne prosessen, sier de i en kommentar.

De legger dog til at videre utflagging vil være av begrenset natur og at det ikke er noen grunn til å overdramatisere situasjonen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.