T2

Kino hjemme eller hjemmekino?

Odd R. Valmot
23. apr. 2003 - 11:06

Grünerløkka, en mørk kveld og natt: En liten gruppe entusiaster og forståsegpåere har samlet seg hjemme hos kinofaglig konsulent Torkell Sætervadet.

Vi skal ha en mannjevning mellom den tradisjonsrike analoge kinoverdenen og den moderne, digitale teknologien for hjemmekino.

Kampen dreier seg om hjemmekino basert på projektor og DVD er bra nok, eller om du fremdeles er avhengig av "the real thing" for å få den beste opplevelsen.

Du verden

Førsteinntrykket er voldsomt! Når vi passerer det som sikkert en gang har fungert som soverom, ser vi to enorme kinomaskiner og et mannshøyt forsterkeranlegg. Ikke helt vanlig i norske hjem, men dette er ikke noe vanlig hjem. Det er leiligheten til en rotekte kino hjemme entusiast. Det betyr selvfølgelig at stua ikke er av den vanlige typen heller. Den ene veggen er dekket av et fire meter bredt, buet kinolerret, med ikke mindre en fem gigantiske hornhøyttalere under. I tillegg henger fire kjemper på veggen bak. (Her bør det nevnes at det var visning på naboleiligheten samme kveld.)

- Jeg er ikke så ekstrem lenger, sier Sætervadet, uten at noen av de andre deltakerne faller helt for påstanden. - Før hadde rommet skrått gulv og kinostoler, i tillegg til sort tak og mørke røde vegger, som gir mindre reflektert lys og bedre kontrast i bildet.

- Dette er hårete! Helt sykt!, utbryter hjemmekinoguru og kollega Geir Amundsen i bladet Lyd og Bilde. - Denne leiligheten setter en del av de tingene vi skriver om i et spesielt perspektiv.

Gode som gull

Maskineriet til Sætervadet er ikke av ny dato. Det er bygget av Bauer i 60-årene og har tjenestegjort i mange år i hjembyen hans, Elverum.

- På tross av alderen er maskinene gode som gull ennå, påstår Sætervadet. Det har ikke vært så mye teknologisk utvikling på slike maskiner, og disse er blant de to, tre beste som noen gang er laget. Tilsvarende kvalitet i dag ville ha kostet over en million kroner stykket. Sammen med en kollega eier Sætervadet seksti slike maskiner fra ulike tidsperioder, og nå jobber de for å få etablert et kinomuseum.

Kjør film

Den første filmen som Sætervadet setter på, Gladiatoren, overbeviser ikke deltakerne fra digitalsiden. Den er bra, og kan vise til en god oppløsning og fargegjengivelse, men det er vi vant til å se.

- Denne er valgt fordi vi skal sammenlikne med digital projeksjon fra DVD-en, forklarer han. Dessverre er ikke Gladiatoren tatt opp med avansert filmteknikk. Originalen er filmet i 35 mm bredformat som ikke en gang utnytter alt tilgjenglig areal i filmruten. Dessuten er kopieringen så som så. Fra den kopien som sitter i kameraet, kameranegativen, lages en til femti såkalte showprint positiver, og dette er topp saker, forbeholdt et fåtall kinoer. I tillegg lages interpositiver som er utgangspunktet for de distribusjonskopiene vi vanlige dødelige får glede av.

- I mange land er kopikvaliteten elendig, sier Sætervadet, men som regel er de kopiene vi får i Norge av god kvalitet.

Siden digitalfanatikerne ikke faller ut av stolen over Gladiatoren, forsvinner Sætervadet inn på det forhenværende soverommet og monterer en 70 mm film i maskinen. Da gir vi oss over. Dette blir det vanskelig å konkurrere med på svært mange år. Kanskje ikke på grunn av selve projektoren, men fordi DVD-materialet ikke klarer å levere oppløsningen som skal til. Det gjør neppe neste generasjon heller, som vil kunne lagre film i HDTV-format.

En liten ulempe er selvfølgelig at bare filmen kommer på en masse ruller som til sammen veier rundt 150 kilo. En 35 mm variant, som er det vanlige på kino, veier bare 25 kilo. Kanskje en DVD på noen gram er å foretrekke?

Digital utfordrer

Opponentene til denne formidable analoge slagkraften består av tre guruer fra norske ProjectionDesign i Fredrikstad, med sin nye Action model 1hjemmekinoprojektor. Den kan skilte med HDTV oppløsning (1280*720), rundt 2000:1 i kontrastforhold, 28dB lydnivå og en fenomenal fargegjengivelse. Tall som burde få alle hjemmekinoelskere til å gå bananas og øyeblikkelig pantsette bilen.

- Jøss, er dette en projektor, utbryter Sætervadet når han letter på Action, som ikke veier mer en tre kilo. Slike skal jo veie minst 250 kilo, før jeg tar dem alvorlig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Likevel blir han positivt overrasket når han får se Action model 1 fra Fredrikstad i aksjon.

- Dette er den første digitale projektoren jeg kunne ha tenkt meg å kjøpe, sier han, og de tre gutta fra ProjectionDesign vokser øyeblikkelig minst ti cm hver i høyden.

Dommen

- Det er ingen tvil om at den digitale verdenen nærmer seg, men det er ennå et godt stykke til vi tar igjen det beste av analog filmteknologi, konkluderer Amundsen med faglig tyngde.

-Likevel blir jeg ofte skuffet når jeg går på kino, fordi hjemmekino ofte er like bra og bedre. Samtidig er det nye produktet til ProjectionDesign noe av det beste jeg har sett på dette området, og det lover godt for fremtidens hjemmeunderholdning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.